Trembitával a forradalomba

Jó barátja, a nehézsúlyú bokszvilágbajnokból lett politikus oldalán különösen jól mutat: Vitalij Klicsko 110 kilót nyom, és két méter magas, az ukrán popsztár, az alig több mint 160 centis Ruszlana 43 kilójához csak nemrég, férje külön kérésére szedett fel még néhányat.

Elszántságban azonban felnőtt a szorítók óriásához a törékeny énekesnő. Az Ukrajna európai integrációját követelő mozgalom meghatározó alakjává vált, amiért a Forbes amerikai üzleti magazin orosz változata – többek között Angela Merkel német kancellárral, Angelina Jolie amerikai filmszínésznővel és Vlagyimir Putyin orosz elnök elvált feleségével, Ljudmilával együtt – felvette a „2013 asszonyainak” listájára.

A Majdan, a kijevi főtér „ellenzéki hősnőjének” nevezi a Forbes a negyvenéves popdívát, aki kezdetektől ott volt a november végén indult demonstrációsorozaton. A tüntetők elleni rendőrattak után producerével és egyben férjével, Olekszandr Kszenfontovval együtt saját autóján szállított kórházba sérülteket, vandalizmusnak minősítette és elítélte azonban a kijevi Lenin-szobor ledöntését. Volt, hogy egyfolytában nyolc órát töltött a demonstráció színpadán, hol énekelt, hol lelkesítően szónokolt.

„Őrülten” szereti Ukrajnát – mondta egy alkalommal, hozzátéve, ismertségét igyekszik országpropagandára is felhasználni. Merthogy Ruszlana – polgári nevén Ruszlana Lizsicsko – külföldön is népszerű, 2004-ben mint a világon a legtöbb eladott lemezzel büszkélkedő ukrán előadó a World Music Awards rangos szakmai elismerést is megkapta. Az az év sorsfordító volt az énekesnő karrierjében: a Vad táncokkal Isztambulban megnyerte az eurovíziós dalfesztivált.

Miközben világ körüli turnéra indult, a dallal sok országban a slágerlisták élmezőnyébe került, Ukrajnában félmillió példányban kelt el a győztes számot is tartalmazó lemeze. Karrierje még az 1990-es évek közepén indult be. Több fesztivált is megnyert a nyugat-ukrajnai Lvovból (Lembergből) származó énekesnő, aki édesanyja biztatására négyévesen kezdett zenét tanulni. Fellépett jó néhány zenekarral, majd 1995-ben karmester-zongorista diplomát szerzett a lvovi konzervatóriumban.

Hangmérnökként dolgozott a Lux kereskedelmi rádiónál, majd férjével megalakították a Luxen stúdiót, amely reklám- és produkciós céggé nőtte ki magát. Első szólólemeze 1998-ban jelent meg, ezt hét másik és egy válogatásalbum követte.Ma már a Warnerrel van nemzetközi szerződése, és készült közös felvétele a rap két amerikai sztárjával, T’Painnel, valamint Missy Elliott-tal is. A Vad táncok című dalát felhasználták a Grand Theft Auto 4 videojátékban.

Ruszlana szívesen kísérletezik, zenéjére jellemzők a népi motívumok. Apai ágon huculok is vannak az ősei között, számaiban visszaköszönnek ennek a Kárpátokban élő ruszin népcsoportnak a dalai, hangszerei.

Például a Vad táncokban is megszólaló trembita, azaz havasi kürt. Részt vett több jótékonysági akcióban is. 2008-ban az áradások sújtotta Nyugat-Ukrajnának gyűjtött adományokat egy a Klicsko fivérekkel együtt létrehozott alapítványon keresztül.

Az ENSZ-gyermekalap, az UNICEF jószolgálati nagyköveteként bekapcsolódott az emberkereskedelem elleni küzdelembe, Not For Sale (Nem eladó) címmel dalt is szentelt az ügynek. Isztambuli győzelme után, 2004 májusától egy ideig „társadalmi alapon” tanácsadója volt az akkor kormányfő Viktor Janukovicsnak, aki egyes hírek szerint sokat tett Ruszlana eurovíziós sikeréért. Ugyanakkor a 2004-es elnökválasztási kampányban Janukovics vetélytársa, Viktor Juscsenko híveként lépett fel, ott volt a voksolás második fordulójának megismétlését – sikerrel – követelő „narancsos forradalom” résztvevői között.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

2006-ban a Mi Ukrajnánk nevű elnöki párt színeiben a parlamentbe is bekerült, ám alig több mint egy év múlva lemondott a mandátumáról. A politikusi pályát elutasítja. Egy korábbi interjúban kifejtette: nagyon örül, hogy már nem képviselő, a parlamentben töltött utolsó fél évében megértette: ott csak visszafejlődik, fölöslegesen vesztegeti az idejét.

Ruszlana és Klicsko egy kijevi ellenzéki tüntetésen
Ruszlana és Klicsko egy kijevi ellenzéki tüntetésen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.