Fű az íz

„A férfiak szeretik, mert vele akarnak lenni. A nők szeretik, mert olyanok akarnak lenni, mint ő.” Találóan jellemezte a The Guardian brit napilap Nigella Lawson televíziós sztárszakácsot – aki valójában nem szereti, ha sztárszakácsnak hívják.

Bár szakácskönyvek millióit adta el, és nézők millióit szögezte a képernyőhöz a főzőműsoraival, nem tartja magát hivatásos séfnek: ő inkább azért szeret főzni, hogy harmóniát teremtsen. Éppen a harmónia hiányzik most az életéből, amely kínos szappanoperává változott. Január 7-én készül ugyan visszatérni Az Íz (The Taste) című műsorral, ám senki nem erre figyel. Tényleg kábítószerezett-e a sokak által csodált és irigyelt tévéséf? Miért ragadta torkon egy étteremben a milliomos műgyűjtő férje, Charles Saatchi? Igaz-e, hogy nagy halomban állt a készpénz a hűtőszekrényükön?

„Túl fogom élni, és továbblépek” – tudatta még egy december végi közleményében az 53 éves Nigella. A botrány akkor robbant ki, amikor bíróságon ismerte be, hogy kokaint fogyasztott. Pedig nem is ellene folyt a per, hanem a család két alkalmazottja, az olasz Francesca és Elisabetta Grillo ellen. A vád szerint a két nővér 658 ezer fontot (220 millió forintot) elszórt a Lawson–Saatchi házaspár pénzéből, s noha az esküdtszék végül felmentette őket, a média már csak Nigella kábítószeres múltjáról tudósított.

Hiába ország-, sőt világszerte népszerű tévés személyiség Nigella Lawson, a közbeszédet eluralta a káröröm és a vájkálódás. A feltűnően csinos nőből hirtelen az „Eaton Square-i prostituált” lett, aki London egyik legelegánsabb terének fényűző házában éldegélt, nála tizenhét évvel idősebb, dúsgazdag férjével. Ráadásul szolgálói is voltak. Sőt, a hírek szerint a tizenéves gyermekeinek is hagyta, hogy füvezzenek, miközben állítólag hatalmas összegeket adott nekik zsebpénzként. Odahaza, a frizsider tetején – szólnak a pletykák – csak úgy odaszórva álltak a bankjegykupacok.

Másként, bár ugyanolyan drámaian hangzik a Nigella által elmesélt történet. Miután az Elisabetta–Francesca testvérpár ügyvédei közölték, a korlátlan költekezést maga a sztárséf engedélyezte, csak hogy a családi mindenesek hallgassanak az ő rendszeres kábítószerezéséről, az ízek koronázatlan királynője is kitálalt. Először akkor fordult a drogokhoz, amikor az első férje, John Diamond a rákbetegség utolsó stádiumába jutott, és együtt enyhítették így a szenvedését. Másodszor pedig a Charles Saatchival kötött – 2013 nyarán válással zárult – házasság vége felé, mert hites társa egyre kíméletlenebbül terrorizálta őt.

A „fojtogatós” fotó nem sokkal a válás előtt készült. Sikkes londoni étterem teraszán szólalkozott össze a házaspár, Saatchi elkapta a felesége torkát: egy lesifotós ezt a jelenetet örökítette meg. A műgyűjtő üzletember megúszta rendőrségi figyelmeztetéssel, és azt állította, játékos mozdulat volt az egész. Nigella ezt a bíróságon cáfolta, hozzátéve, hogy a férje összevissza hazudozik az ő drogfüggőségéről.

S itt már igazi PR-kampánnyá alakulnak az első szakácskönyvét 1998-ban publikáló, s abból 300 ezer példányt értékesítő Nigella Lawson hányattatásai. Tönkreteszi-e a gasztrocelebként felépített hírnevét a kábítószerezésről szóló sztoriáradat? A többség szerint nem, hiszen a tévészakácsnak és szerzőnek – akinek az apja Nigel Lawson, az egykori brit kormányfő, Margaret Thatcher pénzügyminisztere volt – sok befolyásos barátja van, köztük jó néhány újságíró.

Meg aztán, az imidzsépítést szolgálja a képernyőre visszatérés is. A sors fintora, hogy a The Taste vetélkedőben (amely a The Voice zenés tehetségkutató sémáját követi) Nigella mellett helyet kapott a zsűriben Anthony Bourdain séf is, akiről köztudott, hogy nem veti meg a drogokat. Márpedig, ha a konyhában kialakult a férfiak és nők közötti egyenjogúság, hogyan lehetne ezt a tűzhelytől távolabb megtagadni?

Nigella Lawson útban a bíróságra. „Túl fogom élni, és továbblépek”
Nigella Lawson útban a bíróságra. „Túl fogom élni, és továbblépek”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.