Légi járat a cirkuszban

A jubileumi, 10. nemzetközi cirkuszfesztivált rendezik Budapesten, január elején. A fesztivál legjobb produkcióit a Fővárosi Nagycirkusz tavaszi műsorában is láthatja majd a közönség.

1996-ban, az első Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon a szervezők még ingyen is osztogattak jegyeket, ma már hónapokkal az esemény előtt sem lehet belépőhöz jutni. Hamar híre ment ugyanis, hogy a kétévente megrendezett programsorozaton nem egy avítt, a történelemkönyvek lapjaira való művészeti ágat akartak leporolni, hanem a mind látványosabban megújuló cirkuszművészet legjobb előadói tartanak bemutatót Budapesten. Igazán fantasztikus produkciókat láthattunk az elmúlt fesztiválokon; van mire emlékezni. Például arra az ötperces álló tapssal köszöntött kilencéves kínai kisfiúra, aki lazán lengedező dróton sétafikált, spárgázott, mi több: kézen járt és egykerekűn tekert. Vagy a magát nagyobbacska befőttesüvegbe préselő argentin Zamorrate úrra, esetleg a kínai Hebei Troupe gumiembereire, akik az emeletnyi magasságba állított karikasoron ugrottak át, arra az orosz ugróakrobata csoportra, amelynek művészei egyetlen gólyalábbal ugrálták a triplaszaltókat, vagy a méretes vázákkal fejelgető kínai artistákra.

Január 9-én immár a jubileumi, 10. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál kezdődik el. Ebben az esztendőben a levegőben, legalábbis a magasban bemutatott számok kerülnek a fókuszba. Lesz bőven repkedés lengő karikán, trapézon, hintán, gumiasztal és nyújtó felett, lesz több gurtniszám, lesznek bohócok, és látható lesz több produkció a Fővárosi Nagycirkusz nemrég véget ért műsorából, egyebek mellett a Casselly család elefántszáma, amellyel Arany Bohóc-díjat nyertek a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon. Érkezik fellépő Kanadából, Ukrajnából, Kubából, Amerikából, Spanyolországból, Csehországból, Franciaországból, Ausztriából, Romániából, Fehéroroszországból, Dániából, Oroszországból, Németországból. Magyarországot Simet László kötéltáncos képviseli, aki ezúttal az óriás szemaforral lép a közönség elé, hogy ez mit takar, legyen meglepetés. Egyébként csodát és veszélyt.

A világ egyik legrangosabb cirkuszi versenyévé lett Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválra idén január 9–13. között kerül sor.

I!

01. 09. - 01. 13.

HELYSZÍN: Fővárosi Nagycirkusz (Budapest XIV., Állatkerti körút 12/A)

JEGYÁR: 2000–9500 Ft

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.