Díjazott erőfeszítések

Idén harmadik alkalommal díjazták azokat a nőket, akik klasszikus, női segítő szakmákban dolgoznak, s bár munkájuk nélkülözhetetlen, mégis csekély anyagi és erkölcsi elismerésben van részük. Ez ellen szeretne tenni az Aranyanyu díj, amelynek különös értékét az adja, hogy arra civilek küldhetik be jelöltjeiket – olyanokat, akik pedagógusként, egészségügyi szakdolgozóként vagy orvosként nyújtanak kimagasló teljesítményt.

A Richter Aranyanyu Díj néven ismertté vált kezdeményezés elsődleges célja a nők társadalmi megbecsülésének és önbecsülésének növelése. Olyan köztünk élő nők kapják, akik munkájukkal kiemelkedően sokat tesznek a családokért és a közösségekért. A gyógyszergyártó vállalat idei felhívására kétszázötven jelölés érkezett, a három kategóriában egy-egy közönségdíjas, illetve zsűri által választott Aranyanyu vehette át a díjat és a vele járó kétszázezer forintos támogatást.

Testi-lelki rehabilitáció

Az egészségügyi dolgozók közönségdíjasa Pektor Gabriella gyógytestnevelő lett, aki közel húsz éve foglalkozik daganatos gyerekek testi-lelki rehabilitációjával. – Mélységesen tiszteli őket, az egész életét, minden szabadidejét rájuk áldozza – jellemzi egy másik édesanya. – A beteg gyermekeknek is joguk van a gyerekkor szépségeihez, örömeihez, és nekünk ebben segítenünk kell – mondja Gabriella, akire több mint ötezer szavazat érkezett.

A zsűri is egy gyógytornászt, Szabolcs Juditot választott, kinek jelölője, Adámi Zsanett súlyos mozgásszervi rendellenességgel született. Kitartó, évtizedes munka eredményeként Zsanett ma a magyar paralimpiai csapat tagja, hetvenszeres nemzetközi bajnok. – Ő a negyedik gyermekem, hozzám, hozzánk tartozik. Ez egy örökre szóló kapcsolat – fogalmaz Judit, aki maga is személyes okból, édesanyja betegsége miatt választotta a gyógytornászi pályát.

Jövőkép, biztos háttér

A közönség a pedagógusok kategóriájában Tóthné Almássy Monika kórházpedagógusra adta le a legtöbb szavazatot, aki a kórházba kerülő gyerekeknek segít a tanulásban. – Egyik napról a másikra kerülnek be a kórházba, és elvesztenek mindent, ami eddig biztos volt az életükben – mondja Monika, aki éppen akkor jön a betegek életébe, amikor az egész család mélyponton van, és akkor is képes jövőképet, biztos hátteret nyújtani a gyerekeknek, amikor a szülők erre éppen nem képesek.

A zsűri Debre Istvánnét díjazta, aki – miután pedagógusként töltött évei alatt felismerte, hogy hiányzik a cigány gyermekek erős óvodai képzése – óvodát nyitott rossz családi körülményekből érkező gyermekeknek, akik számára megfelelő odafigyelés nélkül elérhetetlen lenne a közép- vagy felsőfokú végzettség. Az óvoda, amellett, hogy munkát ad a szülőknek, a családoknak lehetőséget ad a tisztálkodásra, mosásra is. Az a gyerek, akivel foglalkoznak, viheti is valamire – szól az óvoda jelszava, ahol húsz év alatt több mint húsz diplomást, nyolcvan érettségizettet neveltek ki, akik a mai napig visszajárnak.

Közös pontok

Az orvosok között dr. Kelen Kata nyerte el a közönségdíjat. Kata vesebetegséggel küzdő gyermekekkel foglalkozik. – Bátran, nyíltan kell kommunikálni velük, meg kell keresni a közös pontot, ahonnan elindulhatunk. Tudniuk kell, hogy van kihez fordulni, van kitől kérdezni – szögezi le Kata, akit egyik betegének édesanyja jelölt a díjra.

A zsűri dr. Máttyus Anna gyermekpszichiátert díjazta. Anna maga is hét gyermek édesanyja, orvosként pedig pszichológiai problémákkal küzdő gyermekekkel foglalkozik. – A társadalom egyre betegebb, egyre több gyermek szorul terápiára. Nem vagyok hős, csak a feladatomat végzem. Ha az ember szeret valakit, a legjobbat akarja neki adni. Én pedig nagyon szeretem ezeket a gyerekeket.

Összefogás a nőkért

Az Aranyanyu Díjat 2011-ben alapította Rácz Zsuzsa író és a Richter Gedeon Nyrt., miután a Terézanyu-könyvek szerzője találkozott a Richter kommunikációs igazgatójával, Beke Zsuzsával. Közös munkájuk eredménye a díj mellett a Terézanyu Klub és Terézanyu pályázat. A vállalat társadalmi szerepvállalásának és a Richter a Nőkért programnak fontos része a nők egészségének megőrzése mellett társadalmi megbecsülésük javítása is. Idén a Richter Aranyanyu Díj kapta (megosztva) az év PR-projektjéért a kommunikációs szakma egyik legnagyobb elismerését, a Prizma Kreatív PR Díjat.

A Richter Aranyanyu Díjjal elismert hat szakember a díj alapítói és a zsűritagok társaságában
A Richter Aranyanyu Díjjal elismert hat szakember a díj alapítói és a zsűritagok társaságában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.