Hulla a pubban

Ritkán bukkan az ember hullára egy pubban, és még ritkábban kapja azt a feladatot, hogy nyomozza ki a gyilkost. Az Interaktív Krimiszínház ötlete Kovács Noémi fejéből pattant ki, a Lélekölő című bűnügyi regény szerzőjeként nem bízza a véletlenre történetei hitelességét: rendszeresen konzultál magyar rendőrnyomozókkal.

– Először egy beszélgetésről volt szó, amelyre Az olvasás éjszakája kapcsán kért fel a kiadóm. Valami meghökkentőt kellett volna mondanom magamról, de inkább kitaláltam egy Agatha Christie stílusára hajazó játékot – mesélt a gyilkosok „felkutatásában” ceremóniamesterként segítő volt tévés a krimiestek születéséről. Öt gyanúsított van, közülük bárki ölhetett, a játékosoknak kell kitalálniuk, ki volt az elkövető. A rendőrségi szalaggal körülvett holttest a helyszínen megtekinthető.

Innentől kezdve ez a döntések játéka. Például ki kell választani, hogy az öt lefoglalt tárgy közül melyik nyomon kell elindulni. Van olyan feladat is, ahol egy kihallgatásról készült videofelvételről kell eldönteni, hogy a gyanúsított igazat mondott-e. – Minden érzékszervet szükséges használni, érdemes hallgatni a megérzésekre is – mondta lapunknak. Majd hozzátette, olyan profin kitalálták a játékot – amelyet először kilencvenen, a többi alkalommal körülbelül negyvenen játszottak –, hogy egy-két nyertesnél több nem lehet.

A korábban újságíróként és riporterként dolgozó szerző számára nem volt ismeretlen a bűnügyek világa: főmunkatársa, mondhatni, egyik „nyomozója” volt a Tetthely című műsornak. – Bűnügyi riporterként sok olyan szituációt láttam, amelyből ötleteket meríthettem a történeteimhez. Furcsa volt számomra, hogy Amerikában a bűnügyi riporterek egy része egy idő után elkezd krimiket írni. Ilyen a példaképem is, Michael Connelly. Egyszer csak az én fejemben is megjelent egy nyomozó, Peter Page, és éreztem, ezzel kezdenem kell valamit. Aztán egy közéleti személyiség megihletett, ő lett a gyilkos – mondta Kovács Noémi. Kedveli a svéd krimiket is, de mindenképpen a tengerentúli irányt, Connellyn kívül David Baldaccit és Scott Turow-t követné.

Első könyvében, a Lélekölőben egy amerikai-magyar detektív ered a „Normafás gyilkos” nyomába, aki egymásra nagyon hasonlító, fiatal lányokat öl. A nyomozócsapatba elhívja az USA-ból egyik profilozó barátját, igaz, ezzel alaposan megterheli a magyar rendőrség költségvetését. Mindenesetre a detektív a profilozóval, egy gyakornokkal és egy csinos pszichológusnővel, valamint a magyar rendőrökkel együtt eljut két férfihez. Kiderül azonban, hogy a több évre visszanyúló, összefüggő bűncselekmények nem szexuális indíttatású gyilkosságok vagy féltékenységi dráma következményei – a tettes egy ritka személyiségzavarban szenved. Kovács Noémi elárulta: személyesen is ismeri azt, akiről megmintázta a sorozatgyilkost. Felhívta a könyv megjelenése előtt. Úgy érzi, az illető megharagudott rá, feltehetően azért, mert tükröt tartott elé, pedig csak segíteni akart neki, hogy változtatni tudjon, és újra sikeres lehessen.

A szereplők Budapest ismert helyein fordulnak meg, a szerző nem akart álnevekkel élni. „Azokat a krimiket szeretem, amelyekben kézzelfogható dolgok vannak. A valós helyszínek hitelesebbek. A bűnügyi regényben is fontos a realitás, ha valami nem passzol, az éles szemű olvasó félredobja a könyvet. Ezért kell egyeztetni a rendőrökkel. Azt a tanácsot is tőlük kaptam, ha megvan a DNS, akkor ne a másik oldalon derüljön ki, hogy ki a tettes.”

A könyvvel volt egy hátsó szándéka is: meg akarta védeni a mundér becsületét. – Szerintem hamis kép alakult ki a rendőrségről. Azt mondják, átpolitizált a testület, de ha el kell kapni egy gyilkost, akkor a szakmaiság érvényesül. Nem elrugaszkodott dolog az amerikai profilozó segítsége sem, a romagyilkosságok felderítéséhez is hívták őket – mesélte a szerző, akinek készülő második regényéhez magyar nyomozók szintén adnak szakmai tanácsokat.

Kovács Noémi szerint most jött el a modern magyar krimi ideje. S ahogy „a magyar szerzők is tudnak olyan jót írni, mint egy skandináv krimi”, a magyar nyomozó is lehet olyan profi, mint amerikai kollégája.

Kovács Noémi szerint egy magyar nyomozó is lehet olyan profi, mint egy amerikai
Kovács Noémi szerint egy magyar nyomozó is lehet olyan profi, mint egy amerikai
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.