Házhoz vitt segítség

Az OTP Bank 18 éve sokféle módon támogatja a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tevékenységét. Ennek részeként 1995-ben fogászati buszt vásárolt, amely Magyarországon és Erdélyben gyermekek számára nyújt ingyenes szűrést és ellátást.

A kezdeményezés jelentős mértékben hozzájárul a gyermekek egészségének megőrzéséhez, mivel olyan közösségek számára is lehetővé teszi a térítésmentes, komplex fogászati szűrést és ellátást, amelyek esetében az nem vagy csak részlegesen megoldott. A rendelőben a szervezet önkéntes fogorvosai tanácsadást és szájhigiénés felvilágosítást is végeznek. Az elmúlt évben Magyarországon és Erdélyben összesen 4500 gyermek fogászati szűrésére került sor.

Az erdélyi szűrésekre évente kétszer, májusban és októberben indul el a busz, amelynek tevékenységét rendszeresen segítik a bank munkatársai is. Egyikük Kutak Zsolt, aki 2004 óta szinte valamennyi útjára elkíséri a lelkes orvoscsapatot, elmondta: öt-hat kisbusznyi orvosi személyzettel vágnak neki a jobbrosszabb minőségű erdélyi utaknak, így viszik „házhoz” az orvosi ellátást.

Az útitervet a csíkszeredai központban állítják össze. A pontos, alapos tervezőmunkára nagy szükség van, mert a következő kilenc nap során – mindennap más településen – kora reggeltől késő estig megfeszített munka folyik, hogy minden rászorulót elláthassanak.

A fogorvosok a lehető legbarátságosabbak a gyerekekkel, félelmeiket játékos módon próbálják oldani. A mozgórendelőkben rengeteg kis pácienssel találkoznak, akik kissé félszegen, de nagy szeretettel várják a magyar orvoscsoportot. Zsolt szerint felemelő érzés segítséget nyújtani a gyerekeknek. Az ellátás hatékonyságát látva egyértelmű minden közreműködő számára, hogy hatalmas szükség van a munkájukra. Míg a szakemberek dolgoznak, ők sokszor továbbutaznak – beszerzik a hiányzó gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket, hogy semmi se hátráltassa a gyógyító tevékenységet.

A székelyföldi szűrések során a fogorvosok 2012 októberében tapasztaltak először fejlődést és látható eredményt, ami a több éve tartó –évente kétszeri – szűrésnek és kezelésnek is köszönhető. Kevesebb szuvas fogat találtak, így több idő maradt a fogvédelemre (barázdazárásra) és a helyes fogmosás technikájának megtanítására. Mára a csapattal tartanak általános gyermekorvosok, audiológusok, fül-orr-gégész, szemész és ortopéd szakorvosok is, hogy a szűrés minél komplexebb lehessen.

Támogatói háttér: Az OTP Bank számára a közvetlen anyagi támogatáson túl fontos, hogy ügyfelei figyelmét is felhívja a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tevékenységére, és bízik abban, hogy együttműködésük követendő példát jelent.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.