Vörös szőnyeg

FIR, avagy távoli infravörös sugárzás – az egyik legkellemesebb fűtési mód a melengető napsugárral azonos élettani hatású. A láthatatlan infravörös hullámtartományban leadott sugárzás az útjába kerülő tárgyakat melegíti fel, így maguk a falak és bútorok működnek fűtőtestként. És az emberi test.

Az infravörös sugarak útjába kerülő emberi test azonnal érzi a melegítő hatást: a sugarak felmelegítik a ruházatot, és mélyen a bőr alá hatolnak, a véráram segítségével szétterjedve pillanatok alatt kellemes hőérzetet biztosítva a test minden pontján. Ezt az elvet használják ki a nanotechnológiával készülő rugalmas fűtőpanelek, amelyekben a vékony szénszálak elektromos ellenállása távoli infravörös sugarakat hoz létre. A fél milliméter vastag padló-, fal- és mennyezetfűtéshez egyaránt használható, rugalmasságából adódóan olyan helyekre is beépíthető, ahol egyéb fűtés szóba sem jöhet. Felújításnál, fűtéskorszerűsítésnél ideális megoldás lehet, mivel a legtöbb padlóburkolat – fa, laminált padló, szőnyeg – alá könnyen beszerelhető. Mennyezetfűtésként is hatékony, de fali panelekbe vagy akár képekbe építve rejtett kiegészítő fűtésre is alkalmas.

Rézzel bélelt

A legújabb generációs fűtéstechnológiai rendszerekben a fűtőelemként alkalmazott szénszálas textíliát rézlemez és ezüstréteg összekapcsolásával egészítik ki. Magát a textíliát szénszál és szénpaszta keverékéből állítják elő, egyszerűbb esetekben a szénpasztát viszik fel nyomdai eljárással a hordozó fóliára. Érdemes erre figyelni, mert a szénszálas textília a fűtőszőnyeg élettartamát rendkívül megnöveli, és gátolja a fűtőfelszín lokális felmelegedését is.

Az infravörös fűtőfóliák minőségét és biztonságát alapvetően a közvetítő rézlemez és az ezüstréteg összekapcsolásának módja határozza meg. Egy speciális vezetőpolimer réteg segítségével, precíz ragasztásos módszerrel hoznak létre szilárd kapcsolatot, ami kizárja az elektromos kisülés lehetőségét.

INFRA kontra KONVEKCIÓ

A hagyományos, konvekciós fűtési módoknál egy felmelegített felület – például lapradiátor vagy gázkonvektor – a vele érintkezésbe kerülő levegőt melegíti fel. A kitágult, könnyebb meleg levegő felfelé száll, helyére a nehezebb hideg levegő áramlik, tehát a padló szintjén mindig hűvösebb van, a plafon alatt fölöslegesen meleg. Az infravörös sugárzás a levegő részecskéit nem melegíti fel, az útjába kerülő tárgyakat, a padlót, a falakat és az embereket viszont igen. A fűtés energiája közvetlenül hasznosul, lényegesen kevesebb energiával nagyobb komfort érhető el.

Másik érezhető különbség az infra javára a gyors felmelegedés. A radiátoros fűtésnél előbb a vizet melegítjük, majd annak keringetésével a fűtőtesteket, majd közvetve a levegőt, és csak annak közvetítésével a falakat és bútorokat. Ezért érezzük a mérhető hőfoktól függetlenül komfortosabbnak az infrával fűtött teret, és ugyanilyen hatása van egy jó kályhának is, ami a konvekciós mellett sugárzó hőt is ad.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.