Kábító tendenciák

A szülők joggal aggódnak – ez derül ki a HáziPatika kamaszok között végzett felméréséből. Minden ötödik középiskolás próbált már ki valamilyen illegális tudatmódosító szert – a legális, ám legalább annyira káros alkoholról nem is beszélve –, miközben csak kevés szülő van tisztában a kábítószer-fogyasztás észlelhető tüneteivel és az egyes drogok hatásaival.

A félreértéseken és romló statisztikán igyekszik javítani a Drog ABC, ami online elérhető információval és praktikus tanácsokkal látja el a kábítószerek világában szerencsére esetlenül tájékozódó szülőket. Az iskolakezdés időszaka mérföldkő lehet sokak számára ebből a szempontból. Egyrészt az iskolai szünetben nagyobb a kockázata annak, hogy a fiatalok alkalmilag, kíváncsiságból valamilyen szerhez nyúlnak, és ennek akár folytatása is lehet az év további részében, másrészt a riasztó statisztikák szerint egyre többen és egyre fiatalabb korban élnek először drogokkal Magyarországon. Elmúlt az az idő, amikor a vasfüggöny szigora távol tartotta a demokrácia kéretlen vívmányait, most ennek épp az ellenkezője történik: hathatós prevenció híján és a kriminalizáló jogalkotásnak köszönhetően nálunk rosszabb a helyzet, mint Európa több országában.

A Drog ABC naprakészen igyekszik praktikusan használható online tudásbázist nyújtani az érintett szülőknek, az új drogtörvény értelmezésétől a folyton változó dizájnolt drogok ismertetésén át a prevenció lehetőségeinek feltárásáig. A függőket támogató szervezetek és közösségek listája akár életmentő lehet, egy sajátos kalkulátorral pedig megsaccolhatjuk, hogy gyanúnk szerint ki milyen szerrel él az ismeretségi körünkben vagy csemeténk osztálytársai közül.

 

Szúr, szív vagy szed valamit? Nem árt, ha tudja a szülő
Szúr, szív vagy szed valamit? Nem árt, ha tudja a szülő
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.