Ezt egye álmatlanság ellen
Akinek a finom, édeskés íz és a puha, szaftos állag nem elég meggyőző az édeskrumpli fogyasztására, az elégedett lehet ausztrál kutatók perdöntő eredményével: a batátában nagy számban jelen lévő összetett fehérjék és a magas káliumtartalom jótékonyan hat az álmatlanság ellen.
Az édeskrumpli több összetevője együttesen hozzájárul a stressztől görcsösen feszülő izmok elernyedéséhez, és gyorsabb elalvást biztosít. Tudni érdemes azonban, hogy a batáta narancsos húsában főleg szénhidrátok vannak, míg a hasznos tápanyagok java a héjában található. Tanácsos tehát héjastul fogyasztani, sütve vagy gőzölve.
Alapos áztatás, mosás, durva kefével dörzsölés és szárítás után hosszában negyedeljük a gumókat, majd sütőben, tepsiben előmelegített, forró étolajba forgatva süssük 40-50 percig. Néha érdemes átforgatni óvatosan, hogy ne törjön. Az olajból szűrőkanállal kivéve azonnal tálaljuk, különben megpunnyad. Ropogósabb lesz, ha nagyon gyengéden megszitáljuk sütés előtt egy kevés finom rizsliszttel. Jó éjszakát!