Ponyvaregény

Hokkaidó szigete nem a gyengéd időjárásról híres – kemények a telek, máskor zord és esős napok váltakoznak perzselő napsütéssel. Mindez nem ok arra, hogy kőfalak mögé zárkózzunk. Kengo Kuma ponyvaháza egyrészt letisztult alaprajzának és tömegének, másrészt az üvegszálas burkolatnak köszönhetően egyáltalán nem átláthatatlan. Sőt!

Memu mezeje – valahogy így magyarítható a Hokkaidó melletti gyönyörű tájba illesztett tanyaépület neve. Kengo Kuma építész a tradicionális japán ainu házak mintájára tervezte meg a kísérleti épületet. A hagyományos földházak természetes szigetelőanyagokat használtak, hogy megtartsák a központi tűzhely melegét a téli hidegben. Formailag a ház egy tágas pajtára emlékeztet, a felhasznált anyagok azonban a legmodernebb technológiára hagyatkoznak. A fémsarukkal és -idomokkal kapcsolt vörösfenyő vázrendszerre külső borításként ellenálló fluorocarbon ponyva került, amit újrahasznosított PET-palackokból készült szigetelés választ el az üvegszálas belsőmembrántól. A különös, rugalmas és áttetsző szendvicsszerkezet nappal beengedi a külső fényt – a vázszerkezetet is megmutató, szórt derengés sajátos hangulatot kölcsönöz a háznak. Éjjel épp fordítva működik: a belső megvilágítás áttetszik a ház falain, szinte izzani látszik az épület.

Az építész élesen elkanyarodott attól a közkeletű szemlélettől, hogy masszív hőtároló közegként tekintsen a falazatra. A kiváló hőszigetelésnek köszönhetően télen-nyáron a padlók biztosítják a konstans hőmérsékletet. Fűtési szezonban elegendő néhány naponta temperálni, a padló sugárzó hője komfortos életteret biztosít.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.