Papírtemplom

A néhány éve földrengésben végzetesen megrongálódott újzélandi Christchurch katedrálisa is bizonyítja: a szeizmikus mozgások ellen épp hogy nem a masszív falak, hanem a rugalmas, mozgékony és ezáltal különösen állékony szerkezetek védenek. Az összeomlott neogótikus épület pótlására Shigeru Ban japán építész tervezett ideiglenes templomot – ahogy tőle megszoktuk, papírból.

A Christchurch szimbólumának tekintett katedrálissal együtt 2011 februárjában az Új-Zéland déli szigetének keleti partján fekvő város fele teljesen romba dőlt. Shigeru Ban nemrégiben felszentelt papírtemploma ugyan ideiglenes építmény, de így is jó ötven évre garantálják az élettartamát. A háromszög metszetű, sátor alakú épület vázát 98, egyforma méretű papírcső alkotja, amelyek kaleidoszkópként ölelik körbe az eredeti katedrális rózsaablakának mintázatából készült színes üvegablakokat. A hétszáz férőhelyes épület szakrális térként és koncertteremként is működik majd. A kiszolgáló helyiségeket nyolc sztenderd hajózási konténerből konstruálták, melyek a főhajó padlózata alatt kaptak helyet.

A japán építész hagyománytiszteletét és kulturális érzékenységét jelzi, hogy a templom formája és visszahúzott frontális oromzata a szigetország maori őslakosainak a szakrális épületét, a találkozó- és közösségi házként használt marae architektúráját idézi finom gesztusokkal. Saját munkájáról szólva Shigeru Ban szigorú szavakkal elhatárolódik a divatos zöldépítészettől, és szerényen csak ennyit mond: azért építek papírból, mert nem szeretem a pazarlást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.