Héjszerkezet

A londoni Királyi Művészeti Akadémia patinás udvarán húzták fel pár óra alatt a nyolcvanéves Richard Rogers tervei alapján készült Homeshell háromemeletes épületét. Az angol építész Inside Out kiállításának fő attrakciója az olcsó, de élhető társasházi lakások mellett teszi le a voksot látványosan.

A Rogers Stirk Harbour and Partners (RSHP’s) iroda névadó vezető tervezője szerint csak szándék kérdése a szigetországban égető lakásigények hathatós kielégítése – a technológia készen áll. A rugalmasan kialakítható és fenntarthatóan működtethető, lapokban gyártható és helyszínre szállítható, gyorsan felállítható, jól szigetelt és műszakilag a mai kor követelményeit kielégítő rendszer már bizonyított a londoni olimpia kerékpárstadionjában. Az Oxley Woods lakóprojekt keretében öt éve felavatott prototípus elnyerte a legjobb brit otthonnak járó elismerést, és azóta az ott lakók bizalmát is: százhúsz családból csak öt költözött ki.

A Homeshell magva az Insulshell elnevezésű, flexibilisen alakítható, előre gyártott favázas építési rendszer, melynek tartószerkezetét a külső falak adják, így belső terei szabadon alakíthatóak. A speciális burkolat és a kitöltő hőszigetelő táblák révén a technológia építési költsége több mint harmadával alacsonyabb a Nagy-Britanniában használt építési technológiáknál, míg a használatból adódó szén-dioxid-kibocsátás csupán tizede a hagyományos építésű házakénak. Az építési idő és a vonatkozó költségek is drasztikusan csökkenthetők: egy szimpla családi ház egyetlen nap alatt szerkezetkészre és időjárásállóra szerelhető, egy két tucat lakásból álló tömb pedig egy hónap alatt kulcsrakész. Hány kilométerre van Oxley Woods Ócsától? Fényévekre...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.