A jövő fényforrása

Mostantól 2014. március 3-ig lehet benyújtani a tetőablakokat gyártó Velux cégcsoport nemzetközi pályázatára a természetes fény innovatív felhasználását célzó pályaműveket.

A jövő fényforrását, a csapdába csalt napfény felhasználásának minél elmésebb ötleteit várja a pályázóktól az építőipari cég által felkért szakmai zsűri. A kiírás szerint olyan innovatív megoldások tervezésére ösztönzik a jövő építészgenerációját, amelyek újszerűen értelmezik és használják fel a természetes fényt az építészetben. Nem érdemtelen ezen törni a fejét a leendő mérnököknek, mert a nyílt pályázat összdíjazása 30000 euró. Kategóriák és megkötések nincsenek, csupán néhány alapelvet kell figyelembe venni:

A napfényre, mint a fény és az energia természetes forrására kell összpontosítani, és ezáltal a lakókörnyezet komfortját és az életkörülményeket javítani.

A napfény és a nappali fény fontosságát ötvözni a fenntartható építészet elveivel, különös tekintettel a természet ritmusára és egyensúlyára.

Az első díj minimum 8000 euró a pályázó hallgatóknak és 2000 euró az oktatóiknak. Tavaly közel ezer pályaművet nyújtottak be 59 országból, a legrangosabb elismerést svájci és kínai tervezők kapták futurisztikus ötleteikért. Reméljük, most is lesz újdonság a nap alatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.