Nehogy már fű se nőjön!

Ahogy melegebbek a nyarak, egyre több gyeppel van baj, hiába a drága műtrágya, a rendszeres öntözés, a gyep csúf lett őszre. A hűvösebb idő azonban csodát tesz, mert a jó karban lévő, elsárgult fűcsomók ilyenkor visszazöldülnek és hajtanak.

Valószínűleg nem lesz más a jövő nyár sem, trópusi forróságra és száraz hetekre biztosan számíthatunk. Ezen nem segít a napi öntözés sem, hiszen nemcsak a meleggel, hanem a szárazsággal, a légköri aszállyal is baj van. Aki nem szeretné, hogy megismétlődjék az idei jelenség, már most hozzákezdhet a megelőző munkához. Meg azok is, akik idén telepítenek gyepet.

Nem ördöngösségről van szó: fajtacserét és technológiai váltást kell végrehajtani. Az idei felújítást a meglévő gyep viszonylag rövidre nyírásával kell kezdeni, a fűnyírót a nyári nyírási magasságnál eggyel lejjebb kell állítani. Ezt egy vegyszeres, kétszikűeket pusztító gyomirtás kövesse. Ha megtelepedtek a vadfüvek, a talpas muhar és társaik, akkor ezeket ki kell húzgálni, még akkor is, ha csak egynyári növényekről van szó, mert rontják a későbbi magvetés hatékonyságát. A munkasorban napos pihenő után a késes gyeplazítás következik. Érdemes száz négyzetméterenként25 kilómosott homokot szétszórni talajlazításra. Ekkor permetezővel vagy öntözőkannával kijuttathatók a humuszképző talajéletet bővítő baktériumok. E cellulózbontó hasznos lények milliárdjai kis zacskókban a gazdaboltokban kaphatóak. Majd a magvetés következik.

A kertjére igényesnek érdemes a magválasztásra több időt fordítania, és olyan keveréket választani, amelyik olyan fajváltozatokból, fajtákból áll, amelyek tulajdonságai között túlsúlyban van a szárazságtűrés, a jó regenerálódó képesség. Ez jellemzi az egyes angol perjéket (Lolium perenne) és a réti perjéket (Poa pratensis), ezek már kellő védelmet biztosítanak a fő gyepalkotónak számító szép, finom összképet nyújtó csenkeszeknek (Festuca). A finom gereblyézés és hengerezés után jöhetnek az őszi, káliumtúlsúlyos műtrágyák, és a gazda hátradőlhet. A mostanában elvetett magvak a komolyabb fagyok beáll táig már erős fűcsomókká fejlődnek.

A gondok majd jövő nyáron jelentkeznek újra, amikor változtatni kell az öntözési rutinon, és érdemes elgondolkodni a mulcsos fűnyírási módszer alkalmazásán. A mulcs ugyanis megtartja a nedvességet, a legforróbb órákat segít átvészelni, csökkenti a gyomok, vadfüvek megtelepedési esélyét, és nem kell a nyesedék elhelyezéséről gondoskodni.

KORÁBBI CIKKEK

www.nol.hu/kertesz

Nem tud zöld ágra vergődni növényével? Kérjen segítséget a szerzőtől! peter.czauner@partner.nepszabadsag.hu vagy kertesz.nolblog.hu

 

Az új klíma újfajta gyepet kíván
Az új klíma újfajta gyepet kíván
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.