Még nem kell másik bolygó

Amikor az üzleti világmindenhatói jótékonykodnak (pláne az internettel),azt mindig érdemes gyanakodva figyelni.

Legalábbis a világsajtó azon része szerint, amelyik a kételyeit hangoztatja Mark Zuckerbergnek, a Facebook alapítójának új projektje, az Internet.org kapcsán. A „legyen az internet mindenkié” kezdeményezés lehet az elmaradott világ felzárkóztatásának eszköze, de lehet más is: a történelmi példák óvatosságra intenek.

Állítólag egy Coca-Cola-vezér mondta a bővülés lehetőségeiről: „Kellene egy másik bolygó!” Merthogy a világon mindenütt kapható, egyes helyeken települési léptékben a kólahűtők a legnagyobb elektromos fogyasztók. A Facebook most ott tart, ahol a Coca-Cola tartott a múlt század közepén: még itt a földön is tudna terjeszkedni, de előbb az internetet – a „hűtőt” – el kellene vinnie azokhoz, akik egyelőre nem jutnak hozzá.

A portálnak jelenleg nagyjából 1,15 milliárd felhasználója van, a világ internet használóinak negyven százaléka. Csakhogy a maradék hatvan százalékot nem érdekli a Facebook, a fejlett világban megtorpant a terjeszkedése. Van viszont még három-négymilliárd ember, közülük sokan vidáman facebookoznának, ha volna netük. (Megjegyzendő: az internetezők 2,7 milliárdos létszáma is lassan bővül mostanában, pedig vannak országok, ahol a lakosság kevesebb mint egy százaléka lát rá a hálóra, és még az Egyesült Államokban is húsz százalék a nem internetezők aránya.)

A fanyalgók szerint a projektgazdáknak elemi érdekük a terjeszkedés, különben esni fognak a részvényárfolyamok. Az sem egyértelmű, hogy pontosan mit is akarnak: a facebookozáshoz nem feltétlenül kell internet és okostelefon. Afrikában már évekkel ezelőtt elterjedt egy wapalapú, „butatelefonos” megoldás: a legtöbb mobilt olyan csomaggal értékesítik, amelynek része az ingyenes (!) Facebook-hozzáférés, és a telefonon küldött Facebook üzenetek nem csak az e-mailt és az SMS-t, de sokfelé a hívásonként pénzbe kerülő telefonálást is kiszorították. Mármost is több mint ötmilliárd mobiltelefon-felhasználó van, az ő köreikben még bőven lehetne terjeszkedni.

Azt is mondják az ellendrukkerek, hogy a Facebooknak igazából az újonnan belépők személyi adataira, a profiljuk alapján nekik célzott reklámokra van szüksége, ehhez tényleg jól jön a videókat is kezelő nagy képernyő és széles sáv kombinációja. Az biztos: néhány milliárd dollárból a mai infrastruktúraköltségek mellett nagyon sok emberhez elvihető az internet, függetlenül attól, hogy mire akarják használni a világhálót és a hálóra kötött júzereket.

 

A VILÁGHÁLÓ: EMBERI JOG

Az internet.orghoz az ötletadón kívül még egy rakás cég csatlakozott a Nokiától a Samsungon át a Qualcommig. A kommunikáció hivatalos szintjein a legfontosabb állításuk, hogy az internetre csatlakozás és az elektronikus kapcsolattartás a XXI. században alapvető emberi jog. De csak akkor lehet gyakorolni, ha a világháló meg zethető áron el is jut mindenkihez. Ezt az tenné lehetővé, ha valamilyen meglévő infrastruktúrát használnak hozzá: leginkább a mobiltelefonhálózatokat, nagyon olcsó – legfeljebb 15 dollárba kerülő –okostelefonokkal. Eddig állítólag egymilliárd dollárt toltak bele a projektbe. Maga Zuckerberg Facebook-profilján úgy fogalmazott: a saját generációja legnagyobb kihívásának tartja, hogy az internetet valóban sikerüljön mindenhova és mindenkihez eljuttatni.

I!

HONLAP: internet.org

 

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.