Sandra, a visszafogott milliárdos

Sandra Ortega Mera Spanyolország leggazdagabb asszonya és egyúttal a világ egyik leggazdagabb nője augusztus 15. óta. A dátum a 44 éves, háromgyermekes asszonynak szomorú, mert ezen a napon hunyt el édesanyja, Rosalia Ortega Mera, a Zara ruházati márka társalapítója agyvérzés következtében szülővárosa, a galíciai La Coruna egyik kórházában.

Rosalia Mera hatalmas vagyont hagyott hátra, de lánya, Sandra e nélkül is a spanyolországi szupergazdagok közé tartozott: vagyonát 1,1 milliárd dollárra becsülte a közelmúltban a Bloomberg által összeállított milliárdosok listája. Az anyja bevonta a legtöbb vállalkozás vezetőségébe, így lett egy tucat cégben részvénytulajdonos. S arról se feledkezzünk meg, hogy az apja, Armancio Ortega – aki ugyan elvált később Rosalia Merától – Spanyolország leggazdagabb embere, nem utolsósorban a közösen kiépített ruházati birodalomban élvezett részvényhányad következtében.

Rosalia Ortega Mera
FOTÓ: XURXO LOBATO

Az élet furcsasága, hogy Sandra a gazdagsága ellenére távol tartja magát a bulvársajtótól. Nem szerepel a nyilvánosság előtt, nem veszi körül luxus, nem is igen lehet találni fotókat róla. Annyit tudni, hogy – a szegénysorból a gazdagok közé magát felverekedő anyja tanácsára – először egyházi iskolában, majd állami gimnáziumban tanult, nem pedig elit tanodákban, és végül pszichológiát végzett. A galíciai Fragas do Eumében lakik a férjével, aki az Inditex nevű ruházati anyavállalatnál dolgozik, és három gyermekük van.

Sandra idejének nagy részét a Paideia Galiza Alapítványnál tölti, amelyet még 1986-ban az édesanyja alapított, a fogyatékkal élők beilleszkedésének segítésére. A divatdiktátor házaspár együttlétéből Sandra mellett született ugyanis egy fiú, Marcos is, aki szellemileg sérülten jött a világra.

Rosalia Mera az üzlet mellett egyre több energiát szentelt az alapítványnak, amelyet aztán pszichológus lánya is felvállalt. A spanyol sajtó szerint Sandra a visszafogottságát, a nyilvánosság kerülését alighanem apjától örökölte. E sorok írója is hiába keresett az interneten interjút a divatcár Armancio Ortegával, Spanyolország leggazdagabb embere állítólag sosem volt hajlandó nyilatkozni a médiának. Van még egy közös tulajdonságuk: a lovak, a lovaglás szeretete.

Ebben osztozik vele a féltestvére, az Armancio Ortega második házasságából származó Marta is, aki viszont gyakorta szerepel a bulvársajtóban, a társadalmi eseményeken. Ő elit iskolákat végzett Spanyolországban és külföldön is, és hatalmas médiaesemény volt az esküvője. A galíciai La Voz napilap szerint a Zara birodalom két (leendő) örököse, Sandra és Marta vajmi kevés közös vonást mutat. Sandra édesanyja, Rosalia Mera viszont hozzászokott a nyilvánossághoz, hiszen volt férje húzódozott az interjúktól, így valakinek képviselnie kellett a cégbirodalmat. Rosalia Mera külön is a hivatásának tartotta, hogy képviselje – már csak anyaként is – a társadalomból kirekesztettek ügyét.

Néhány hónapja a spanyol politikai napilapok címoldalára azért került fel, mert vitába szállt a kormányzó Néppárt abortuszt korlátozó törvénytervezetével. Ha valakinek, neki, aki fogyatékos gyermeket hozott világra, alighanem joga van azt szorgalmazni, hogy egy nő dönthessen az abortuszról, különösen, ha az orvosi vizsgálat kimutatja a születendő gyerek sérülését. Nehéz politikai terep ez, amelyen a baloldaliságát mindig is felvállaló üzletasszony szembeszáll a jelenleg hatalmon lévő konzervatív erővel és a részben ellenséges médiaközeggel is. Említett felszólalását az abortuszról egy nemzetközi konferencián a spanyol állami tévé nem is közvetítette, pedig magáról a tanácskozásról hosszasan beszámolt.

A Forbes az idei összeállításában Rosalia Mera vagyonát 6,1 milliárd dollárra becsülte, és ezzel a világranglistán a 195. helyen állt. Volt férjét, Ortegát pedig a Forbes Spanyolország leggazdagabb embereként említi. Sikerüket a Zara márkanévvel, illetve utóbb az egész világra kiterjedő spanyol ruházati lánccal érték el. Az első Zara boltot 1975-ben nyitották közösen La Corunában. Állítólag a Zorba, a görög című film hatására először a Zorba márkanéven gondolkoztak, ám egy helybéli báros megelőzte őket – és akkor találták ki a Zarát. Napjainkban a világ több mint harminc országában összesen 1763 Zara bolt működik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.