Afrikai „szeretők”

Joy Dnk még csak barátkozni akart. Peace Koneh pár napra rá a Facebookon sejtelmesen csak annyit írt, „add meg a mailedet és nem bánni fogod”. Sandra Thiara viszont elmondása szerint az igaz szerelmet keresve írt Google-fordítói magyarsággal.

„Szia Kedves, a nevem Sandra vagyok jó látszó fiatal lányt keres az igaz szerelem hosszú távú kapcsolat, ahogy láttam a profilodat olyan érdekes, és én is szeretném tudni, hogy jobb, ha nem bánod, hogy küldje meg közvetlenül az én privát e-mail cím lesz megmutatom, több a képeimet, és részletek Yours Sandra...”

És így tovább. Legtöbbjüknek én vagyok az egyetlen ismerőse, legalábbis a számomra elérhető profiljukon, de volt olyan rajongóm, akinek az oldalán több 40 feletti férfi ismerőm is közös ismerősként volt feltüntetve, miközben állítása szerint én voltam/vagyok egyetlen ismerőse az egész Facebook-kerekségen.

Az első két-három barátkozó levél még kifejezetten szórakoztató volt, de egy idő után már zavaró a nevetségesen butuska nyomulás. Suha György, a Gambiai Köztársaság budapesti tiszteletbeli főkonzulja viszont egyáltalán nem tartja ezt nevetségesnek.

– Ez párkapcsolati csalás – mondja. – Két-három éve jelent meg a világhálón. Kezdetben sármos színes bőrű fiúk próbálkoztak tehetősebbnek vélt európai és amerikai hölgyeket meghódítani. Ma már a hölgyek fotóival is próbálkoznak, urakat meghódítani. Jellemzően Nigériában dolgozó britekként mutatkoznak be, de gyakran használják fel Szenegál, Gambia és Ghána nevét. A hölgyek Libériáét is.

Valójában mindent Nigériában szerveznek. Ott állítják elő a hamis Facebook-profilokat, ott írják Google- fordítóval a bemutatkozó leveleket is. Valószínűleg ugyanaz a kör, amely a világszerte 419-es, vagy a Nigériai-csalásként ismert lenyúlásokat is szervezi.

A 419-es csalásokkal (az elnevezés a nigériai Btk. vonatkozó paragrafusát jelzi) az elmúlt húsz évben többször próbálkoztak különböző bűnszervezetek és magánzó szélhámosok Magyarországon. A csalók a kapzsiságra építenek, általában sikerrel. Kezdetben helyi gazdag embereknek adták ki magukat, akikre váratlanul elhunyt rokonaik tetemes összegű örökséget hagytak, a baj csak az, hogy nincs pénzük kifizetni az illetéket, addig pedig nem kaphatják meg a dollármillióikat.

Mindig akad a világban, aki a felajánlott, szintén nem csekély összegű jutalék fejében „kifizette” a pár tízezer dolláros illetéket. Sőt még Nigériába is kiutazott a pénzéért, s csak ott döbbent rá: átverték. Mivel a jutalékot banki hitelből fizette ki, a végén „a segítőkészségére” ráment a család otthona. És még ekkor sem tartotta furcsának a dolgot, még mindig bízott abban, hogy egyszer csak átutalják a jutalékát.

Később a módszerek finomultak, a tétek pedig emelkedtek. A Black Money módszer tizenöt éve már végigsöpört az országon, mindenki azt hitte, ezzel a trükkel még egyszer senkit nem lehet becsapni. Még hogy nem...

Két éve írtunk arról az erőgépkereskedőről, akit afrikai partnere készpénzben akart kifizetni, ám volt egy kis gond a pénzzel: feketére volt festve. Méretre akkora volt, mint egy 500 eurós, csak semmi nem látszott belőle. A kereskedő visszavonulót fújt, mire afrikai vevője elmagyarázta neki, hogy Nigériában a gyakori bankrablások miatt így védekeznek a bankok; megfestik a pénzt. A fekete papírt csak speciális – vagyis: drága – vegyszerrel lehet lemosni, amihez nehéz hozzájutni, ezért viszik feketén (értsd: megfestve) a pénzt külföldre. Majd teátrálisan elővett egy kis üveg vegyszert és lemosta az egyik fekete papírlapot. Pillanatok alatt egy valódi 500 eurós lett belőle. A bemutató olyan hatásos volt, hogy a vállalkozó 90 millió forintot adott újdonsült partnerének vegyszerre, hogy a többi fekete papírt is tisztára mossák. Azóta is várja a letétben nála hagyott fekete papírlapokkal az afrikai vevőt.

A párkapcsolati csalások hasonló elven működnek, csak kicsiben. Itt a hölgyek/urak pár száz, néhány ezer dollárral is beérik, persze ha valakiből többet is ki lehet húzni, nem fogják vissza magukat.

Aki válaszol az első levélre, azzal intenzív levelezésbe kezdenek, távkapcsolatot, szerelmet ígérnek neki, ki mire tűnik fogékonynak. Aztán az urat hirtelen baleset éri, de nincs pénze telefonra, orvosra, gyógyszerre – amiről persze gondosan beszámol szíve választottjának. Újdonsült partnere pedig előbb-utóbb fizet. Ha csak pár száz dollárt is, de fizet, és ezzel a kapcsolatnak vége is. Persze, ha nem fizet, akkor is.

Nem akarom elhinni, hogy van nő vagy férfi, aki még bedől ennek a trükknek, és elküld pár száz dollárt a virtuális hódolójának. Pedig van. A szerelem vakká tesz. Suha elmondása szerint egy ausztrál nő ilyen előzmények után összesen több mint 50 ezer dollárt küldött egy nigériai férfinak, aki miután megkapta a pénzt, köddé vált. Történetük azon kevés esetek egyike, amikor a nigériai hatóságoknak sikerült elfogni a csalót; 19 évet kapott.

– Gambia budapesti főkonzulátusa havonta egy-két magyar vonatkozású esetről értesült – mondja a főkonzul, de nem bocsátkozik részletekbe. – Nem vagyok meggyőződve róla, hogy minden esetben sikerült elhitetnünk a hölgyekkel, urakkal, hogy egy jól felépített csalási kísérlet részesei, és minél hosszabb ideig tartják fenn a romantikusnak tűnő kapcsolatot, annál nagyobb az esély, hogy hoppon maradnak. Volt, aki lecsapta a telefont, hogy ne nézzük őt hülyének, mások azon háborogtak, minek nézzük mi az afrikai lányokat.

A hoppon maradottak, főleg a férfiak, nem jelentkeznek a konzulátuson. A havi egy-két ismertté vált eset mind olyan történet, amikor a magyar partner már a kiutazást tervezgette és azzal kapcsolatban érdeklődött a főkonzulátuson. Suha György azt mondta, hivatalból senkit nem beszélhetnek le, ám mindenkinek elmondják, milyen kockázatokkal jár ez „ilyen” utazás. A hangsúly az „ilyenen” van.

A kiutazó azt hiszi, hogy egy sármos fiatalember, vagy egy csinos lány várja a repülőtéren, ám helyette csak egy taxi, amit a távszerelme rendelt neki, mert ő épp nem tudott kimenni a repülőtérre. Ha peches az illető, már a taxiban kirabolják, és nem túl távol a repülőtértől, hogy akár gyalog is visszataláljon. A másik lehetőség, hogy a taxi elviszi egy hotelbe, ahol addig maradhat, amíg el nem fogy a pénze. Addig azonban mindennap telefonál szívszerelme, hogy másnap érkezik, és sajnálja, hogy várnia kell rá. Az utolsó fillérig minden pénzét elszedik annak, aki volt olyan balga, hogy pár e-mail után repülőre szállt. Ám még mielőbb bárki is szapulni kezdené az afrikai lányokat és urakat, szögezzük le: a meglátni és megszeretni jár némi kockázattal a virtuális világban. Másfelől: a házasságszédelgés terén mi sem vagyunk kispályások.

Két éve adott ki figyelmeztető közleményt az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület az interneten elszaporodó házassági csalásokról. Negyven feletti frissen elvált vagy megözvegyült, esetleg kis testi hibával rendelkező férfiakra csaptak le virtuális rajongóik. Ujjuk köré csavarták őket, majd váratlan anyagi nehézségeikre hivatkozva kérték, pihentessék a kapcsolatukat, mert most éppen még a telefon- és az internetszámlára sem futja, arról meg szó sem lehet, hogy pénz kérjenek kölcsön. A pasik persze azonnal a zsebükbe nyúltak, aztán csodálkoztak, hogy életük legújabb értelmét nem látták többé sem a virtuális, sem a való világban.

Nigéria fővárosa, Abuja: nem érdemes taxiba szállni
Nigéria fővárosa, Abuja: nem érdemes taxiba szállni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.