Lolita csak az alkata

Soha nem szűnő celebhírek plusz folytonos és jó szakmai munka egyenlő a biztos sikerrel. A PR-szakma alapigazságára jó és friss példa Vanessa Paradis; a negyvenéves francia színész-énekesnőt az „arra érdemesek” máris hazája „legdivatosabbjának” (la francaise la plus fashion) választották, számolt be róla a Marie Claire.

A Lolita-alkatú, nádszálvékony, Jane Birkint idéző Paradis Charlotte Gainsbourg (történetesen Birkin lánya) és a Canal+ televíziós műsorvezetőnője, Mademoiselle Agnes előtt végzett az élen a divat világának százas elitjét szondázó minapi szavazáson.

Paradis-nak a legjobbkor jönnek a szakmai sikerek, mert feledtetik magánéleti válságát. Nemrég még arról szóltak a hírek: könyörög volt párjának és gyermekei apjának, Johnny Deppnek, hogy az (Paradis-hoz képest tizenhárom évet „fiatalított”) amerikai színész ne vegye feleségül új barátnőjét. – Van, hogy küzdünk a szerelemért, míg máskor pedig ki akarunk törni belőle – válaszolta a Depp új párkapcsolatát firtató kérdésre.

De e mondatnak szerencsére szakmai aktualitása is van az igen fiatalon Lenny Kravitzcal, majd Stanislas Mehrarral is szívügyekbe bonyolódott Paradis esetében. Májusban jelent meg, s rögtön nagy sikert aratott hatodik (dupla) albuma, a Love Songs (Szerelmes dalok). Rögtön az eladási listák tetejére is felküzdötte magát az egyes kritikák szerint a legjobb lemeze, amelyből két hét alatt elkapkodtak 80 ezer CD-t. A számokat, dalszövegeket főleg Benjamin Biolay jegyzi (így, Paradis-val közösen a címadó dalt is), de közreműködik a többi között az Éléphant popbanda és maga Johnny Depp is. Egy olasz szám, a Tu si na cosa grande (szabad fordításban: „Sokat jelentesz nekem”), Domenico Modugno ötven évvel ezelőtti dalának újrafeldolgozása pedig már a következő sikert borítékolja. Ugyan a Paradis őszi, Toulouse-ban kezdődő, de novemberre a Casino de Parisba is elérkező koncertturnéjára jegyet váltók lesznek az elsők, akik élőben hallgathatják először, de a Tu si na cosa grandét úgy időzítették, inkább a filmvásznon szóljon nagyot. John Turturro New York-i haszid zsidókról szóló vígjátékának világpremierje lesz a késő ősszel, s ez a film betétdala. A moziban a rendező, illetve Woody Allen, Sharon Stone és Vanessa Paradis is szerepel; utóbbi egy bizonyos Avital szerepében.

A karrierjét két pillérre, mozira és zenére egyaránt építő művésznő esetében azért is nagy esemény egy újabb album a rajongók számára, mert az énekesről egyáltalán nem lehet azt állítani, hogy sorozatban gyártaná le azokat. Paradis még kamaszlányként tűnt fel az 1980-as években, alig pár éves lépéshátrányban a hozzá több tekintetben is hasonló Sophie Marceauhoz képest. Nem számítva egy pályamérlegnek szánt 2009-es Best Of albumot, a Love Songs mindössze a második ilyen produktum az ezredforduló, s az első a 2007-es, szintén nagy sikert aratott Divinidylle óta. Ez utóbbi CD is hamar előrerukkolt a sikerlistákon, platinalemez lett Franciaországban, aranylemez Belgiumban. Összesen 600 ezret adtak el belőle.

A Boszorkányszerelem vagy a Szívrablók című moziból is ismert Paradis-t mindeközben a rendezőként legalábbis első filmes színésznő, Audrey Dana debütáló mozijára is hívták, a többi között Isabelle Adjani, Laeticia Casta, Sylvie Testud társaságában. A vérbeli női filmnek szánt Homosapiennes (az ember latin nevéből kiinduló, de franciásított címben a végződés utal a szebbik nemre) forgatását mintha csak a lélekgyógyász írta volna fel receptre. Az új albummal, a koncertfellépésekkel és az amerikai film bemutatójával együtt tökéletesen feledtetheti, hogy másfél évtized után tavaly zátonyra futott a kapcsolata Depp-pel.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.