Bébi lázadása

A Billboard, az ismerős, na de kicsoda Alexandra Stan? – kérdezgették sokan Romániában, amikor hétfőn a hírcsatornák közölték, hogy az amerikai zenei magazin toplistáin is jegyzett popénekesnőt brutálisan megverte a menedzsere.

A 24 éves Stan hiába szerepel pár éve a nemzetközi könnyűzenei világban, hazájában a legtöbben most látták először az arcát – méghozzá csúnyán feldagadva, tele véraláfutással.

Alexandra Stan (képünkön) négy évvel ezelőtt debütált a Lollipop (Param Pam Pam) című kislemezzel. Hamarosan az európai és az észak-amerikai rádióadók is elkezdték játszani, de az igazi áttörést a Mr. Saxobeat című számmal érte el. Világszerte egymillió példány kelt el belőle. Magyarországon a 2011-es év egyik legsikeresebb dala volt: a Mahasz összesített éves listán az ötödik legtöbbet játszott dal lett. A Lemonade és a Cliche című slágereire tízmilliók kattintanak rá a YouTube videomegosztón.

Az előadó az elmúlt években heti rendszerességgel koncertezett Románia határain túl. Két fellépés között pedig a világtól jóformán elzártan élt a tengerparti kikötőváros, Konstanca melletti szülőfalujában, Valului Traianban. Tévéműsorokban nem lépett fel, s interjúkat sem adott. A konstancai sajtómunkásokat igencsak meglepte, amikor hétfőn a lakására invitálta őket. Amikor az ajtó kinyílt, a riporterek csodálkozása döbbenetbe csapott: az ifjú hölgyet szabályosan péppé verték, szeme feldagadt, egész testét pedig véraláfutások borították.

A piszkos anyagiak – ebből indult az egész. Alexandra Stan ma a legjobban fizetett romániai sztár. Fellépéseiért piaci információk szerint 15–20 ezer eurót kap – a szintén menő Innánál is többet. Menedzsere, Marcel Prodan eurómilliókat keresett rajta, de úgy látszik, még többet akart. A lány elmondása szerint körülbelül egy éve a korábbinál is vékonyabban csordogált az apanázs, hat-hét hónapja pedig egyetlen vasat sem látott.

Múlt héten Alexandra elhatározta, hogy elkéri a fellépéseiért járó pénzt. Prodan hozzávágott egy borítékot készpénzzel, az énekesnő azonban részletes elszámolást követelt, mire a férfi brutálisan elverte. Előbb a stúdióban ütötte meg, annyira, hogy elájult. Miután magához tért, az ütlegelés folytatódott, ezúttal a férfi autójában. Az énekesnő megpróbált menet közben kiszállni, mire a menedzser megállt, és ha lehet, még durvábban verte – lábbal rugdosta. Egy arra vetődött rendőrjárőr mentette meg, és vitte be a sürgősségre.

Mintha csak megismétlődtek volna a Mr. Saxobeat videoklipjében lejátszódott jelenetek: a filmben a Stannal durván bánó rendőr az – az egyébként szintén konstancai illetőségű – Marcel Prodan, akihez a szóbeszéd szerint nem pusztán szakmai, hanem más szálak is fűzték. A 33 éves férfi ellen időközben az ügyészség eljárást indított, a többi között súlyos testi sértés miatt.

A román sajtóban kommentátorok, pszichológusok egyaránt méltatták Alexandra Stan bátor lépését. Úgy vélték, azzal, hogy többnapi vívódás után a nyilvánosság elé mert állni sebeivel, arra indította a román társadalmat, hogy megpróbáljon szembenézni önmagával. Pár napja a bukaresti médiában sokat beszélnek a meglehetősen gyakori családi erőszakról. A megjelenésében „szexi bébit” idéző énekesnő kiállása nyomán alkalom nyílt olyan igazságok kimondására s kibeszélésére, amelyek sokak fülében korántsem csengenek evidenciaként. Például, hogy soha nem az áldozat a hibás, és nincs olyan vétek, amiért valakit péppé lehet verni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.