A sós krumpli fénye

– Ahogy megkavartam és megsóztam a krumplit, elgondolkoztam: mitől lehet az, hogy az ételt egy ideig még nagy mennyiségű só hozzáadása után sem érezzük sósnak? Ha mégis tovább sózzuk, akkor pedig már minimális sótól is túl sós lesz? Rejtélyesnek tűnt, hogy nem az elején hozzáadott sok sótól lesz túl sós a krumpli, hanem attól a csipetnyitől, amit a végén szórunk bele – magyarázza Gombár Melinda (képünkön), a Debreceni Egyetem elsőéves doktoranduszhallgatója.

S mielőtt az olvasó azt hinné, hogy a konyhában beszélgettünk volna a krumplifőzés rejtelmeiről, nem árt gyorsan elárulni: a bevezetőben említett példa csupán azt szemlélteti, hogy olykor milyen banális, hétköznapi kérdések vezetnek el egy-egy fontos technikai újdonság megjelenéséig.

Márpedig az analitikus vegyészként tavaly diplomát szerzett Gombár Melinda nevéhez máris egy fontos újítás köthető: kifejlesztett egy számítógépes panellel vezérelhető, LED-es fényforrással működő eszközt, amely már bekerült az egyetemi oktatásba is. Jelenleg egyetemisták használják méréseik, kutatásaik során.

E berendezést fotoreaktornak hívják, s nagyon leegyszerűsítve azt mérik vele a fotokémikus kutatók, hogy az egyes anyagok miképpen reagálnak a fényenergiára. S hogy ennek miért van jelentősége mindannyiunk számára? Azért, mert a fotokémikusok egyebek mellett a napenergia működésének szakértői, és mondani sem kell, napjainkra mennyire felértékelődött az alternatív energiaforrások, energiahordozók kutatása.

Nem véletlen, hogy Gombár Melinda újítása komoly nemzetközi sikert aratott: az általa kifejlesztett fotokémiai eszközzel ezer eurót nyert a hollandiai Avantestől, a cég a világ egyik vezető társasága a száloptikák és spektrométerek fejlesztésében, gyártásában.

A díjazott fotoreaktorról Ősz Katalin egyetemi adjunktus, a Debreceni Egyetem oktatója, Melinda volt témavezetője azt mondta: a piacon beszerezhető fotoreaktorok eléggé drágák, a használatuk pedig költséges az energiafogyasztásuk miatt. Ezzel szemben a fiatal doktorandusz eszköze – annak LED-es fényforrása miatt – igen takarékos. Ami az energiagazdálkodásban nem utolsó szempont.

Amikor az egyetemen először találkoztam Gombár Melindával, majd meghallgattam tudományos szakszerűséggel előadott magyarázatait a munkájáról, magamban biztosra vettem, hogy kémiai érdeklődését otthonról hozta. Gondoltam, nyilván tanárok, kémikusok a szülei, akik lányukat már korán az egyetemi világ felé terelték. Azután Melinda elárulta: igazából ma sem tudja, hogy miért is lett vegyész, de az biztos, hogy a családja ebben nem játszott döntő szerepet. Édesapja ugyanis kőműves, édesanyja pedig pékségben dolgozik.

– A mai napig nem tudom, mikor és miért döntöttem a kémia mellett – mondta Melinda. – Igazság szerint az utolsó pillanatban adtam be a jelentkezésemet kémia szakra. Egyébként anyukám már akkor is féltett, amikor még csak a gimnáziumba jelentkeztem. Azt kérdezte rémülten: „mi lesz veled szakma nélkül?”

A szülői féltés ellenére nem bánta meg a pályaválasztást, mert – mint fogalmazott – a kémia annyira logikus tudomány, hogy neki soha nem okozott komolyabb erőfeszítést a tanulás. Szerinte a munkája is roppant egyszerű: egy analitikus vegyész különböző anyagok műszeres elemzését végzi, lényegében tehát arra az egyszerű kérdésre keresi a választ, hogy „micsoda a micsoda, és pontosan mennyi az a micsoda”.

Laikus lévén a vegyészetben, erről nekem rögtön a pénz jutott az eszembe. Megkérdeztem Melindától, mire költötte azt a bizonyos ezer eurót, amelyet az újításért kapott. Mint kiderült, nem szórakozásra, hanem a tanulmányaira. A díj nagy része már elfogyott: a diákhitel törlesztésére ment. S hogy a cikk elején említett „krumplikérdés” se maradjon megválaszolatlanul, elárulom: Melinda az egyetemen felvetette a főzés közben eszébe jutott tudományos kérdést. Megtudta, hogy bizony őelőtte már sok más tudós is eltűnődött az „elsózott krumpli rejtélyén”, sőt már régen meg is oldották a problémát. Igaz, nem kaptak érte ezer eurót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.