Péknő módra

Még soha senkit nem vágott fejbe a péklapáttal Horváthné Balogh Piroska (képünkön). Pedig kísértést érzett olykor. Lassan negyed évszázada él a kemencék világában, ezalatt sok piszkálódást kellett elviselnie férfi kollégáitól. Ám Piroska minden helyzetben higgadt maradt, ha valakit mégis meg akart fegyelmezni, elég volt megszorítania a másik karját, mindjárt békén hagyták. A nyers erőt tiszteli a pékember.

A pékasszony is. Igaz, soha sem volt egy gyenge teremtés, de az ezredfordulón 55 kilósan kevésbé volt tekintélyparancsoló a kinézete. Akkoriban még fogyózott is, vigyázott az alakjára. Ma 70–75 kiló között mozog a versenysúlya, ám felesleget nem látni rajta.

Ritkaság, hogy valaki harmincévesen találjon rá egy olyan sportágra, amelyben néhány év alatt a világ legjobbja válik belőle, márpedig Piroskával épp ez történt.

„Túl voltam két szülésen, azon igyekeztem, hogy visszanyerjem a régi alakomat, ezért elkísértem a férjemet a konditerembe, mondván, futópadozom egy kicsit, amíg ő emelget. Hamarabb befejeztem a munkát, mint a párom, ezért várakozás közben unaloműzőnek elkezdtem súlyokat emelni. Feltűnt, milyen könnyen megy. Egy hónap alatt eljutottam fekvenyomásban az 50 kilóig.”

Horváth István, Piroska férje –akivel egy szakmunkásképzőbe jártak, s akivel együtt dolgoznak egy pápai pékségben – megdöbbent felesége hihetetlen tempójú fejlődésén. Szerinte néhány hónap alatt világossá vált, hogy a kétgyerekes anyuka istenáldotta tehetség, aki rövid időn belül a világ élvonalába emelkedhet.

– Piri gyerekkora óta kemény fizikai munkát végez, másrészt genetikailag kiváló adottságokkal rendelkezik: nagyon erős a csontozata és kiválóan építhető az izomzata – magyarázza a sikerek titkát a férj, aki egyben a felesége sportmenedzsere is.

Pedig a heti 3-5 edzés abszolválása nem is olyan egyszerű. A 42 éves családanya három műszakban dolgozik a pékségben, háztartást vezet, két kamaszfiút kell kordában tartania, hétvégenként pedig általában versenyekre jár. A szó legtisztább értelmében amatőr sportoló, a polcokon sorakozó serlegek mellé „csupán” a dicsőség jár. Az viszont nem akármilyen. Piroska 2006 óta nem talált legyőzőre a fekvenyomó világversenyeken, a súlycsoportjában hét éve rendre ő nyeri az Európa- és a világbajnokságokat.

A fekvenyomás az erőemelésből alakult önálló sportággá. Két szakága van, az egyikben hagyományos szerelésben, a másikban egy speciális, erre a célra kifejlesztett ruházatban nyomják ki a súlyokat a versenyzők. Ez utóbbiban 20-30 százalékkal nagyobbat lehet teljesíteni. Piroska mindkét szakágban ranglistavezető, ráadásul két súlycsoportban is, mivel hol 67,5 kilóban, hol a 75 kilósok között indul. Ellenfeleit mára az őrületbe kergette. Sokan csak azt figyelik, a magyar versenyző éppen melyik súlycsoportot választja, hogy „elmenekülhessenek” előle. A pápai sportoló egyébként a legutóbbi, Las Vegasban megrendezett vb-n ért el pályafutása csúcsára, ahol abszolút világbajnoki címet szerzett. Ezt a titulust az összes résztvevő közül az a versenyző érdemli ki, aki a saját testsúlyához viszonyítva a legnagyobb súlyt képes kinyomni. A 75 kilós Piroska 160 kilogrammos teljesítményét arányaiban senki nem tudta felülmúlni.

A menedzser-férjnek egyébként nem csak a versenyzői eredmények tetszenek, hanem a felesége látványos külső átalakulása is. Szereti azt a plusz 15 kilót. Piroskát is csupán az zavarja, hogy ma már nehezen tud magának ruhát vásárolni, ilyen széles női vállakra és erőtől duzzadó karokra ugyanis nincs felkészülve a konfekcióipar. Ugyanakkor neki is tetszik, amit a tükörben lát, nem sírja vissza egykori filigrán alakját. Azt mondja, az elvégzett munka miatt megtanulta tisztelni a kigyúrt női testet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.