Az ész harca a garázdákkal

Azt már megtanultam, hogy ha írásra használjuk, akkor a toll halálos fegyver, de a háromdanos eskrimamestertől, Dankó Ferenctől megtudtam azt is: ha ügyesen forgatjuk, utcai támadók ellen is megteszi. Akárcsak egy slusszkulcs, amelyet a 34 éves debreceni fiatalember úgy illeszt az ujjai közé, hogy azonnal veszélyes szúróeszköz válik belőle.

Dankó Ferenc az efféle egyszerű, de hatékony trükköket az eskrima szülőhazájában, a Fülöp-szigeteken tanulta meg tapasztalt keleti nagymesterektől, de most kéretik nem irigykedni rá az első hallásra egzotikusan hangzó kalandjai miatt – tekintettel arra, hogy az említett csendes-óceáni szigetországban ez a sport nem a szabadidő hasznos eltöltésének egyik módja, hanem szó szerint élet-halál harc kérdése. Dankó Ferenc szerint – aki maga is látott-hallott utcai lövöldözést ottani tartózkodása során – a Fülöp-szigetek a rossz közbiztonság miatt nagyon veszélyes hely, ezért a helyiek évszázadok óta azzal védekeznek, amivel csak tudnak: kulccsal, tollal, cipővel vagy puszta kézzel. Ebből lett az eskrima, amelynek Dankó Ferenc kétszeres Európa- és háromszoros világbajnoka.

Ez a sport hangsúlyozottan nem támadásra, hanem „extrém hatékony önvédelemre” készít föl, úgyhogy a debreceni mester sem az a vérszomjas utcai harcos típus, hanem békésen mosolygó, derűs ember. Eredeti végzettsége szerint németnyelv-tanár, aki általában kerüli az összetűzést. A kötekedők elől inkább kitér, semmint verekedjen velük – pedig ha valaki, ő aztán tudja, hogyan kell megállítani egy részeg garázdát. Szerinte az a legfontosabb az életben, hogy érezzük jól magunkat a bőrünkben, s ne hagyjuk, hogy mások elvegyék a jókedvünket. Arra a kérdésre, hogy utcai támadás esetére mi az elsődleges tanácsa, a mester azt válaszolja: maradjunk higgadtak, s mérjük föl, hogyan tudnánk a leggyorsabban elszaladni.

Bevallom, nem éppen erre a frappáns trükkre számítottam egy háromdanos világbajnoktól, de alighanem igaza van abban, hogy a legtöbb utcai kötözködő nem verekedni, hanem verni akar, s ehhez szemel ki magának egy könnyen legyőzhető áldozatot – ezt pedig jobb nem megvárni. S hogy mi a teendő akkor, ha már nem tudjuk elkerülni a konfliktust? Erre a mesternek az a válasza, hogy maradjunk higgadtak, mutassunk határozottságot, próbáljuk meg elhárítani a támadást, s csak ezután szaladjunk el.

Azoknak az ötvenkilós lányoknak, akikre éjszaka támadnak rá –s erre sajnos volt példa mostanában –, Dankó Ferenc azt tanácsolja: ha van náluk női táska, kapják le a vállukról, s vágják vele orrba a támadót. Talán meg tudják lepni annyira, hogy lesz idejük elfutni és segítséget kérni. Akinél nincsen táska, gyorsan húzza le a cipőjét, és sújtson azzal –a világbajnok szerint egy férfi élete végégig megemlegeti, ha egy kecses női cipő tűsarkával vágják képen.

– Ez kegyetlenül hangzik ugyan, de figyelem, hölgyeim, én nem harcra buzdítok, hanem a harc elkerülésére! – teszi hozzá a mester. Igyekszik eloszlatni az a közkedvelt vélekedést is, miszerint a nők legjobban teszik, ha támadójukat megrúgják a két lábuk között, azon a bizonyos érzékeny ponton. Szerinte ugyanis egy fél lábon álló nő sokkal védtelenebb, s emiatt könnyebb fellökni és elkapni – ráadásul egy lágyékon rúgott férfi annyira fölhergelheti magát a fájdalomtól, hogy akár vérontásig fajulhat egy egyszerű összeszólalkozás. De az eskrimaedzéseken természetesen a súlyosabb helyzetekre is fölkészítenek, még azt is megtanítják, hogy hogyan kell elhárítani egy késes támadót, merthogy maga a sportág három részből áll: a puszta kezes, a botos és a késes harcból. Ennek ellenére a tanítványainak – akik már több százan vannak, s nem egy közülük kiemelkedő eredményeket ért el – Dankó Ferenc legfőképpen azt próbálja a fejükbe vésni: akármennyire ki vannak képezve az utcai harcra, ne akarjanak keménykedő, vagánykodó emberek lenni. Inkább élvezzék az életet, mosolyogjanak sokat, legyenek magabiztosak, éjszaka ne járkáljanak rossz hírű környéken, s ha ennek ellenére mégis bajba kerülnek, előbb használják az eszüket. Az utcai kötekedőknek ugyanis általában éppen abból van kevesebb.

Dankó Ferenc edzést tart. Egy megtámadott nő tűsarkú cipővel is hatásosan védekezhet
Dankó Ferenc edzést tart. Egy megtámadott nő tűsarkú cipővel is hatásosan védekezhet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.