Anyaga: PlasztiLiszt

Végy egy kiló plasztilint! Így is kezdődhet a szobrásszá válás receptje. Gerő Katalinnál (képünkön) legalábbis így kezdődött. Az éppen nyugdíjba vonult asszonyt ez az anyag indította arra, hogy valami olyasmiben fejezze ki önmagát, amire élete korábbi szakaszában még csak nem is gondolt.

Ügyvédnőből szobrász lett. Nem is akármilyen. Több alkotása már köztéren áll. Éppen most is egy művének felállítására készülnek. De hogyan történik meg ilyen az emberrel?

„Véletlenül – meséli Katalin. – A Zeneakadémia Baráti Körének titkáraként meg kellett szerveznem Strém Kálmán hangversenyrendező emléktáblájának felállítását. A felkért szobrász, Krasznai János vállalta is a munkát, s ígérte, hogy ha majd plasztilinből elkészíti a formát, jelentkezik. De valahogy én is kedvet kaptam, hogy ezzel a gyurmához hasonló, kellemes anyaggal dolgozzak. Vettem tehát egy kiló plasztilint, hazamentem, s elkezdtem formázni a portrét, ahogy én elképzeltem. Két hét múlva megmutattam a szobrásznak, hogy mire jutottam. Erre azt mondja: »Katalin, maga őstehetség, ezt magának folytatnia kell.« Én pedig komolyan vettem, beiratkoztam különböző művészeti iskolákba, mesterkurzusokra, egyesületekbe, elkezdtem kijárni a kőbányai szoboröntödébe, ahol megtanultam a dolog technikai részét. Óriási intenzitással vetettem magam a dombormű elkészítésébe, s amikor a nyár végén bemutattam az eredményt Krasznai Jánosnak, önzetlenül azt mondta, ez olyan jól sikerült, hogy ő már bele sem kezd.”

Mindez hét éve történt, 2006-ban. Az öntödében sok szobrásszal is megismerkedett, köztük Kubaszova Tamarával, akinek a története kicsit hasonlít az övéhez: kutatóorvos volt, s amikor nyugdíjba vonult, akkor kezdett szobrászkodni. Ő ajánlotta Katalinnak a budafoki Mészáros László Képzőművészeti Egyesületet. Itt Huber József, Benedek György, Pató Rozália tanította a mesterség fogásaira. Velük ma is konzultál a készülő szobrairól.

Ügyvédi praxisában harmincöt éven át főleg családjogi ügyekkel foglalkozott. Most nyugdíjasként szobrászkodik, s emellett az Akadémia baráti körének titkáraként fiatalokat is támogat, segít nekik szponzorpénzek és fellépési lehetőségek felkutatásában. A zene szeretete családi örökség, mondja, édesapja eredeti foglalkozása muzsikus volt, rengeteg zenész barát járt hozzájuk. Szobrászként legsikeresebb alkotása 2011-es Liszt-szobra. Eddig két helyen került köztérre, Varsóban és Belgrádban, de hamarosan – remélhetőleg – látható lesz Budapesten is. Ennek története pedig az, hogy Szilasi Alex zongoraművész a Chopin-életmű-feldolgozásáért kapott Lengyelországtól egy Chopin-mellszobrot, amelyet a Budavári Önkormányzatnak adományozott.

Fel is állították a Horváth-kertben. Viszonzásul a kerület a 2011-es Liszt-bicentenáriumra egy Liszt-mellszoborral kívánta megajándékozni Varsó belvárosát. Szilasi jól ismerte Katalint a Zeneakadémiáról, így nem meglepő, ha a szobor elkészítésével őt bízták meg. A feladat ugyan megijesztette, de a kihívás annál jobban izgatta. A szobor elkészült, s fel is avatták Varsóban. Sőt az eseményről készült felvételeket látva a belgrádi magyar nagykövetség kulturális attaséjának is megtetszett, így megszervezte, hogy a szerb fővárosban is állítsák fel egy példányát. Majd egy-két újság felvetette, miért nem látható ez a sikerült Liszt-büszt Budapesten.

A vége az lett, hogy az V. kerületi önkormányzat felajánlotta a Duna-palota szoborfülkéjét, de pénzt már nem tudott adni hozzá. Ezért rendeznek május elején egy adománygyűjtő koncertet, melyen a Ránki család, vagyis Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp játszik Liszt-darabokat az új Budapest Music Centerben. A koncerttel összejöhet a szükséges összeg a budapesti Liszt-szoborra. Katalin továbbra sem hagyja pihenni a plasztilint. Nemrég plakettsorozatot készített a holokauszt áldozatává lett magyar zeneművészekről, mostanában pedig a zeneszerző Lajtha László portréja izgatja. Ő a Váci utca Nagycsarnok felőli végén lakott. Van is ott egy kis tér – mondja mosolyogva az ügyvéd-szobrász –, egyelőre üresen.

-
FOTÓ: M. SCHMIDT JÁNOS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.