Műanyag katonák

A műanyag katonák főleg indiánok vagy cowboyok voltak, akiket igazából nem is lehetne katonáknak nevezni. Voltak persze római katonák is, de ha légióst játszott a gyerek, súlyos szerepkonfliktusba került magával, mert hódító, szemét római nem akart lenni. Kalandosabb volt az indiánosdi a széles prérikkel és a szűk ivókkal.

Mindenki indián akart lenni, hisz a gyerekek jól karbantartott erkölcsi érzékkel bírtak, ők is felháborodtak a „halott indián a jó indián” megállapítástól. Az indiánoknak hosszú volt a hajuk, mint a popsztároknak, és a mozdulataik is rockosak voltak, Józsikának nem kellett több.

Szerette a vérben abált westerneket is, de azokat, amelyekből kimaradtak az indiánok, már senki nem tartotta jó filmeknek. A műanyag indiánok kidolgozott figurák voltak. Valószínű, hogy néprajzilag hiteles ornamensek vannak a pajzsokon, bőrük rézbőrnek tűnik.

A műanyag katonák aprócska szobrok, éppúgy az örökkévalóságnak készültek, mint ha kőből faragták volna őket. Lenyelhette a kutya, beledőlhetett a Technokolba, átmehetett rajta a bicikli, túlélt mindent.

KÉPES RETRÓ

Poós Zoltán összeállítása a szocializmus időszakának jellegzetes tárgyait mutatja be. Gomb foci, vetkőzős toll, Márka üdítő, Bedeco kakaópor és társaik hozzátartoztak annak az időszaknak az életéhez, felidézésük nyilván olvasóinkban is régen érzett ízeket is felszínre hoz.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.