Toplistás reggelik

Új keletű divatja lett a reggelizésnek, bár a magyar vendégek konzervatívak a reggeli menük terén.

Budapesten és a nagyobb városokban sorra nyílnak a komplett reggeli menüt kínáló pékségek és kávéházak, miközben a hagyományos éttermek közül is egyre több igyekszik jövedelmezővé tenni az ebédidő előtti napszakot a reggeli vendégekkel. A folyamat fordítva is igaz: a reggelizőkre specializálódott helyek meg ebéd- és vacsoramenüvel próbálják tágítani vendégkörüket. Úgy tűnik, sikeresen.

Frissen sült péksütemény házilekvárral és vajjal, habos kakaó vagy frissen facsart gyümölcslé, és kávé – körülbelül ebből áll egy átlagos európai reggeli. Csak nagyjából persze, mert az ízlések és szokások eltérőek, és változtatni még az utóbbiakon is nehéz.

– Sokkal konzervatívabbak a reggeli menük terén a magyar vendégek, mint gondoltuk. Eleinte édes bundáskenyér is szerepelt az étlapunkon, de egyáltalán nem volt rá igény, ellenben a rántotta, a virsli és a ham and eggs száműzhetetlen, örökzöld sláger – mondja Posteiner Nóra, az újlipótvárosi Briós kávéház tulajdonosa. Az alig több mint két éve nyílt Pozsonyi úti hely még üzemeltetői számára is meglepően gyorsan népszerű lett, pedig az utcában koránt sincs egyedül e műfajban, sőt a reggelizőhelyekről immár rendszeresen megjelenő toplistákon a Briós mellett a néhány sarokra lévő Sarki Fűszeres, és a Panini is szerepelni szokott. Úgy tűnik, belső Újlipótvárosban a reggeli menük divatja az átlagosnál többeket hódított meg.

A Brióst a gyereksarok miatt első körben a kisgyerekesek fedezték fel (nem véletlenül népszerű az 590 forintos menü, amely nutellás kenyér almával és egy pohár tejjel, és a babagyümölcs ízlés szerint kombinálva), bár a kávéház törzsközönségét csak félig alkotják ők, a másik felét az egyedül, illetve munkamegbeszélésre betérők adják. No meg a külföldiek, akik időnként többségbe kerülnek itt, főként hétvégén. Ez persze nem véletlen, a környéken sok külföldi bérel lakást. Magyar sajátosságnak tűnik viszont, hogy a reggelizni betérő nyugdíjas korúak szinte kizárólag férfiak, idős nők sem egyedül, sem társasággal nem ülnek be délelőtt. Az átlag költés egy-kétezer forint személyenként, amiben nemcsak a szigorúan vett reggeli időszak van benne, hanem a délelőtt egésze, amikor az ebédhez közeledve már sokan inkább salátáznak, összekötve a két étkezés közötti időszakot.

A Briós vonzerejét a rendkívül családias hangulat, a mosolygós kiszolgálás mellett az növelte meg igazán, hogy a kávéház igazi közösségi térré tudott válni. A helyi kötődésű tulajdonosok minden helybeli rendezvényben partnerek, a Pozsonyi Pikniktől az Újlipótvárosban rendszeres jótékonysági vásárokig, ami többet ér bármilyen fizetős reklámnál. Helyi vállalkozásként így szövődnek bele a helyi közéletbe, ami egy vendéglátóhely esetében száz éve is ugyanilyen lételem volt, és maradt is.

A hétköznapi reggelik, még ha kávéházi környezetbe helyeződtek is, többnyire sietősek, a gyors kiszolgálás alapfeltétel. Ezért tud rendkívül népszerű lenni a folyamatosan terjeszkedő Cserpes Tejivó, vagy a sorra nyíló francia pékségek. Aki többre vagy másra, nem hétköznapi miliőre vágyik, manapság az is talál magának törzshelyet. A budai Villa Bagatelle-be például sokan a pezsgős reggeli miatt térnek be, és nemcsak a romantikára vevő szerelmespárok, hanem barátnők, üzletemberek is. Mint Meggyes Anna, a Villa Bagatelle Café üzletvezetője elárulta: a 2010 októberében nyílt, saját német pékségre épülő vállalkozása a másfél évvel fiatalabb MOM-beli kistestvére, a Bagatellini után hamarosan újabb családtaggal bővül, a hihetetlenül népszerű hely szó szerint közkívánatra lesz gazdagabb egy saját rendezvényteremmel. Ehhez a tulajdonos a villában lévő lakberendezési üzletét alakítja át, méghozzá a Bagatelle törzsvendégei kedvéért, hogy az egyre gyakoribb zártkörű rendezvények miatt ne kelljen időnként a Villát bezárniuk. A reggeliző vendégek számára ugyanis fontos az, hogy mindennap be tudjanak térni, és elfogyasszák kedvenc menüjüket. Bár budai a vállalkozás, a vendégkör 80 százalékát a környékbeli, tehetős magyar családok alkotják, akik családtagnak érzik ott magukat. Az elegáns, gyönyörű kertre néző Villa legfőbb vonzereje – az adalékmentes, minőségi alapanyagokból készülő ételeken túl – az a hangulat, amitől a vendégek úgy érzik, mintha a házigazda a saját otthonában fogadta volna őket. Az átlagos költés itt valamivel magasabb, mint a pesti oldalon: személyenként 2-2,5 ezer forint.

A kávézó-reggeliző helynek indult, ugyancsak toplistás hely az ebédidőre is erősít, ehhez Segal Viktor séf személye, vagyis tudása a garancia, aki meleg ételes, háromfogásos menüivel igyekszik a Villa Bagatelle vendégkörét bővíteni, nem kevés sikerrel.

A topéttermek mellett immár önálló kategóriában szereplő reggelizőhelyek köre évről évre újabbakkal bővül, és az egyre divatosabb szolgáltatás sikerét még várhatóan sokan meg akarják majd lovagolni. A szépszámú konkurencia tudatában az újoncoknak nincs könnyű dolga.

Frissen sült péksütemények a Briós pultján
Frissen sült péksütemények a Briós pultján
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.