Banánköztársaság

Tél végén dömping van banánból – a narancs mellett nagyjából ez a megfizethető és élvezhető gyümölcs a boltokban. Adottnak vesszük, pedig szinte csodával határos, hogy egyáltalán van még banán a banánfán.

Az ötvenes években még képről is kevesen ismerték nálunk az édes déligyümölcsöt, a hazai boltok üres polcairól sem ez hiányzott a legjobban. Közben a világ többi részén sem állt fürtökben a sárga csemege, mert az ültetvényeket a század eleje óta tizedelő Panamabetegség végleg veszélybe sodorta az importra termelt és világszerte forgalmazott Gros Michel (becenevén Big Mike) fajtát. Azóta szinte mindenütt a Cavendish kultúrfajtát árulják – ez bizonyult rezisztensnek a banánfák tövét megtámadó gombás fertőzéssel szemben, ezt lehet zölden szüretelni, hajón érlelni és sokáig eltartani. Sajnos nem ez a legfinomabb fajta, akik már jártak trópusi országban és kóstoltak apró zöld, nagy rózsaszín vagy óriási narancsszín banánt, azok ezt tanúsíthatják. A helyi piacra termelt sokféle ízű és alakú, zamatos banán viszont nem alkalmas a szállításra.

Az elmúlt években a Cavendish fajta fölött is megkongatták a vészharangot, a Panama egy mutálódott változata ezt is képes megtámadni. Szakértők szerint nincs itt a vész, de egyáltalán nem biztos, hogy tíz év múlva is ugyanilyen banánt vehetünk és ehetünk majd. A banán (Musa) legnagyobb baja a nemesítés. Ugyan két maggal szaporodó vad fajtából származik minden kultivárja, azok mégis magtalanok és csak vegetatívan szaporíthatók. Vagyis egy ültetvényen minden növény a többiek klónozott ikertestvére, ami szabad préda a kórokozóknak. Hogy lesz-e újabb elsöprő Panama-vész, az még nem biztos, mindenesetre a termelők vészesen kutatnak újabb, rezisztensebb – és mi csak reménykedhetünk, hogy a Cavendishnél ízletesebb – fajták után.

 

Nyers tények

Ugyan a trópusok növénye, banánt kísérletképpen Izlandon is termelnek, a gejzírek tövében. Így a kivételezett északi szigetlakók is frissen élvezhetik a gyümölcsben lévő jóságokat:

Energiabomba

Élelmi rostok mellett mindhárom fajta természetes cukor – glükóz, fruktóz és szacharóz – megtalálható benne. Egyetlen gyümölcs sem tartalmaz ennyi emészthető szénhidrátot, ezért a banán azonnali energiát ad a szervezetnek.

C-vitamin

A fertőzések legyőzése, a vas felszívódása, a vérképzés, a kötőszövetek megújulása elképzelhetetlen aszkorbinsav nélkül.

Kálium

Az izomépítés és a fehérjeszintézis alapeleme, segíti az idegsejtek stimulációját és fokozza az izmok összehúzódó képességét. A kálium hatékonyan véd a magas vérnyomás és a stroke kialakulása ellen.

B6-vitamin

Az immunrendszerben antitestek, a vérben vörös vértestek termelését segíti, de részt vesz a fehérjeanyagcserében és a központi idegrendszer működésében is.

Ami viszont nincs a banánban: só, zsír és koleszterin. Az Ájurvéda táplálkozási szabályai szerint a banán magányos harcos a konyhában: semmilyen más étellel nem javasolt kombinálni, és kifejezetten ellenjavallt kenyérfélékkel, tejtermékkel és hússal párosítani. Ideális étkezések előtt vagy között a csökkenő energia pótlására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.