Trapper farmer

A Trapper volt a szocialista tábor egyetlen igazi farmernadrágja. A lengyelek gyártottak Wranglert, de az ugyanolyan bérmunka volt, mint a Marcaliban, a Május 1. Ruhagyárban készült Levi’s.

Szinte minden Trappernek volt apró szövési hibája, de Józsikát nem érdekelte, hiszen végre olyan indigószaga lehetett, mintha ráömlött volna a Holló tus. Én beszennyezlek. Én beszennyezlek a leghavasabb, legszebb éjen.

A farmer mint státusszimbólum. Akinek nem farmer feszült a fenekén, lúzer volt, gyík volt, ráfogták, hogy biztos,még szűz, egyszóval létkérdés volt, hogy legyen farmered.

Vagy hoztak Józsikának a rokonok Jugóból, vagy nem. Vagy volt az Ecseri piacon, vagy nem. Vagy meg tudtad venni 980 Ft-ért a Levi’st, vagy nem. Ugyanakkor a Trappert kamasz méretben már 450 Ft-ért haza is vihette Józsika a Páva Áruházból.

Amikor 1980 karácsonyán megkapta élete első igazi farmerét, egy Trappert, körbeszaladta háromszor a lakást, és a nyári szünetig le sem vette. Talán abban is fürdött. Álmos vagyok, és mégsem alhatom; ébren vagyok, és mégis álmodom.

Jól kopott, néhány mosás után már felismerhető, dögös színe lett. Nem volt ciki, mert szexisebben kopott a lengyel Wranglernél és a magyar Levi’s-nél.

Milyen kár, hogy a rendszerváltással elvitte a cica.

KÉPES RETRÓ

Poós Zoltán összeállítása a szocializmus időszakának jellegzetes tárgyait mutatja be. Gombfoci, vetkőzős toll, Márka üdítő, Bedeco kakaópor és társaik hozzátartoztak annak az időszaknak az életéhez, felidézésük nyilván olvasóinkban is régen érzett ízeket is felszínre hoz.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.