Minden burzsoá rémálma

Maurice Joseph Micklewhite nyolcvanadik születésnapjának aligha lenne hírértéke, ám a Michael Caine-ként ismert veterán színészt szülővárosa, London és a nemzetközi mozivilág egyaránt megünnepli. Megszámlálhatatlan alkalommal írták már meg róla, hogy művészi álnevének ötletét az örökzöld Zendülés a Caine hadihajón című film adta.

Az immár száznegyvennél is több filmben szerepelt hollywoodi sztárt szülőhazájában két, nem mindennapos elismerés érte a jeles napon. A helytörténettel foglalkozó Museum of Londonban ingyen látogatható kiállítás nyílt, amely július közepéig eleveníti fel Caine életét és pályafutását, méghozzá amatőr családi fotók, neves brit fotográfusok (David Bailey, Terry O’Neill) felvételei, továbbá film- és hangbejátszások társaságában.

Az már hab a tortán, hogy a színész megkapta a londoni City XIII. századi gyökerekre visszanyúló, anakronisztikus előjogokat biztosító díszpolgárságát. Az átadást kísérő hagyományőrző ceremóniát ezúttal nem a Guildhallban, az önkormányzat patinás székházában, hanem közvetlenül a kiállítás megnyitása után, a Museum of Londonban rendezték meg.

Kétségtelenül kevés londoni lakcímmel rendelkező színész vesz részt olyan aktívan a Temze-parti metropolis életében, mint az ezredfordulón lovaggá ütött Sir Michael és még mindig vonzó második felesége, Shakira, az egykori Miss Guyana. Ahogy a kiállítás kapcsán Beverley Cook, a Museum of London kurátora kifejtette: „Sir Michael Caine London egyik legkedveltebb és legkönnyebben felismerhető karaktere. Ő volt az első színész, aki hamisítatlan londoni akcentussal hódította meg a filmvásznat, és ha a hollywoodi siker nemzetközi sztárrá varázsolta is, gyökerei elválaszthatatlanul összefonódnak Londonnal.”

Az iskoláit tizenöt éves korára befejező Maurice Joseph Mickle white a nehezen érthető kelet-londoni cockney dialektussal nőtt fel Rotherhithe kerületben. Édesapja a legendás Billingsgate halpiacon nehéz fizikai munkával kereste meg kenyerét. Amikor 2008-ban „London kedvenc londonijának” szavazták meg az ünnepelt színészt, Caine úgy nyilatkozott: „Ha valaki Londonban született, az a világ egyik legszerencsésebb embere. Életem végéig büszke leszek rá, hogy londoninak vallhatom magam.”

A tárlat és a kerek születésnap kapcsán a brit lapokban megint előkerült az a Caine-nek tulajdonított szállóige, mely szerint ő „minden burzsoá rémálma – olyan kelet-londoni cockney, aki intelligenciával és dollármilliókkal egyaránt rendelkezik”. Meg szerencsével, Sir Mi chael azon kivételezettek közé tartozik, akik az 1964-ben forgatott Zulu óta lényegében minden évben szerephez jutott. Júliusban mutatják be azt az új thrillert, amiben az amerikai Morgan Freemannel együtt látható. A Museum of London kiállítása segít egy óriási dilemma eldöntésében is.

A valamikor szívdöglesztően jóképű színész rajongói szavazhatnak arról, melyik filmjét tekintik a legjobbnak. Túl egyszerű lenne két Oscar-díjas alakítását benevezni, a Woody Allen által rendezett Hannah és nővéreit vagy a Lasse Hallström irányításával forgatott Árvák hercegét, melyekkel a legjobb férfi mellékszereplő elismerését szerezte meg. Életművéhez hozzátartozik az Alfie, amely elindította a visszatérően eljátszott nőcsábász karakterek felé vagy A csendes amerikai Thomas Fowlere, ezzel az alakítással jutott be utoljára az Oscar-díjra jelöltek közé.

Michael Caine A csendes amerikaiban (2002) Thomas Fowlerként
Michael Caine A csendes amerikaiban (2002) Thomas Fowlerként
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.