Rügyfagyasztó meglepetések

Nem baj, ha a rózsatöveken még van takarás, a tél még szolgálhat rügyfagyasztó meglepetésekkel, bár már hozzá lehet kezdeni a bokorforma rózsatövek előmetszéséhez. A rózsákat a nagyobb virághozam elérése érdekében fajtacsoportonként eltérőn kell metszeni.

A teahibridek tövéből most, a rügyfakadás után el lehet távolítani az idős, leszáradt részeket. A levirágzott ágakat a legalsó egy-két éves elágazásokig kell visszametszeni. Korlátozni kell a főhajtások számát. Tövenként 4-8 vaskos vessző maradjon, ezeket viszont 3-5 rügyes csapokra vissza kell vágni a rügy felett 1-1,5 centivel. A kitakarás után kell – rendszerint a gyökérnyak alatti vad részből – a gyökérzetből előtörő sarjakat kitörni, kivágni. Ekkor lehet korrigálni a tél végi metszést, s az elfagyott részeket eltávolítani. Ha kevesebb, de tetszetős virágot szeretnének, akkor a második rügyig vissza lehet metszeni. A floribunda és polyantha rózsák a gyengébb növekedési képességük miatt erőteljesebb metszést igényelnek. Ezeken tövenként 3-3 rüggyel legfeljebb 4-5 ágacska (csap) maradhat.

A kúszó- és futórózsákat sokan összekeverik, pedig a két fajcsoport között jelentős a különbség. A kúszórózsáknak nagy önálló virágjuk nyílik, és erős merev hajtásaik vannak. Vannak egyszer, de folyamatosan nyíló változataik. A futórózsák viszont hajlékony száraikon nagy tömegben egyszerre és csak szezononként egyszer hoznak rengeteg virágot. Mindkét csoportból nevelhető lugas.

A kúszórózsák metszése bonyolult. Ezt ősszel kell elvégezni, de még most sem késő. A jól metszett kúszórózsáknál az ifjításnak van itt az ideje. Az elöregedett hajtásokat kétharmadára kell visszametszeni, hogy az új hajtások előtörhessenek. A metszésnél vezérelv a már kialakult vázrendszer megőrzése. A kúszórózsák metszésénél figyelemmel kell lenni a virágzás jellegére. Az egyszer nyílókat kétévente, váltakozó módon kell fiatalítani. Ilyenkor a lugas idős, ágas-bogas, letermett részeit kell levágni, és helyükre fiatal, erőteljes vesszőket, gallyakat kötözni. A folyamatosan virágzókat a lugasszőlőhöz hasonlóan kell metszeni. Azokon másfél, kétaraszonként kell nevelni a virágzó főhajtásokat, amiket tavaszonként 2-3 rügyes csapokra kell visszametszeni.

A kúszó növekedésű futórózsákat (lehetnek teahibridek vagy floribundák) kora tavasszal és a nyár közepén kell metszeni. A futórózsák akkor mutatnak pompás formát, ha a talaj mentén induló erős hajtások alkotta soktörzses vázon hozhatják virágaikat. Ezért bátran le kell vágni arasznyit a fél métert meghaladó hajtások csúcsából. Ilyenkor a sérült, fagyott ágrészeket is el kell távolítani.

Érdemes figyelni a megmaradó utolsó rügyre, ami jó, ha kifelé áll, ezzel is sikerül fényt és levegőt engedni az amúgy elsűrűsödő koronába. Nyáron zöldmetszésként a satnya hajtásokat kell tőből eltávolítani.

A bokorhortenziákról csak az elöregedett ágakat szabad eltávolítani, mert a virágrügyek főként a virágzás után fejlődő új hajtásokon alakulnak ki. Azokon a fajoknál, amelyek az évi hajtásokon virágoznak,minden hajtást harmadával jó kurtítani. A hortenziánál sincs helye a sűrítő, gyenge hajtásoknak. A kúszó típusúakat augusztusban kell metszeni, most legfeljebb a sérült, fagyott részeket távolítsák el róluk.

 

KORÁBBI CIKKEK

www.nol.hu/kertesz

Nem tud zöld ágra vergődni növényével? Kérjen segítséget a szerzőtől! peter.czauner@partner.nepszabadsag.hu vagy kertesz.nolblog.hu

A kúszóhortenzia neveléséhez nagy türelemre van szükség
A kúszóhortenzia neveléséhez nagy türelemre van szükség
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.