Zajos szenvedés

Belépünk a terembe, és felcsendül a Szomorú vasárnap dallama. A főleg rockerekből álló közönség egy emberként énekli a magyar világslágert, öngyújtó helyett a mobilokkal világítanak, és bánatosan jobbra-balra hajlonganak. Aztán jó két perc elteltével megszólal az elektromos gitár, és hörgős metalba oltottan folytatódik a dal Seress Rezső Meghalt a szeretet… című versével.

A tömeg kívülről zengi a saját dalok szövegeit is, a Lady Gaga-féle Bad Romance-re pedig még azok is bejönnek a koncertterembe, akik eddig inkább kint iszogatták a sörüket. Az est egyik fénypontja minden bizonnyal a Rihanna-feldolgozás: a nem éppen feminin Köteles Leander (képünkön balról a második) arról énekel, szeretné, ha párja azt éreztetné vele, hogy ő az egyetlen nő a világon.

Leander Rising
FOTÓ: ZSIGA PÁL

Sokan a popslágerek metaladaptációinak köszönhetően ismerték meg a Leander Rising nevét, mely Köteles Leander multifunkcionális zenész szólóprojektjeként indult. A kalocsai születésű 28 éves előadót eredetileg Lionelnek hívták, de mivel nevét a családján kívül senki sem tudta rendesen kimondani, hároméves korában átkeresztelték. A zene a vérében van: édesapja is zenész. Leander ötéves volt, amikor zongorázni kezdett. Tizenhárom, amikor először basszusgitárt vett a kezébe.

Tizenöt évesen már saját zenekara volt, hamarosan pedig az elektromos gitárt is kipróbálta. Lassan négy éve, hogy előrukkolt a Csak Te című számmal. A YouTube-ra feltöltött dal hatalmas sikert aratott, és felkeltette az amerikai Nevermore nevű metalegyüttes turnégitárosának, Vörös Attilának (képünkön jobbról a második) a figyelmét is. Az első találkozás után egyértelmű lett: duóban folytatják, aztán 2010-ben csatlakozott hozzájuk a gitáros Takács „Jozzy” József, illetve a dobos Budai Béla is.

– A zenénk valahol a pop és metal között húzódik, klasszikus zenei elemekkel. Benne van a magyar tragikomédia – mondja Leander. – Csak szép dolgok történnek velünk, de minden jóravaló művész szeret szenvedni, mert érzékenyebb a világ dolgaira. Erre még rájön az alapvető magyar genetika is és kész a tragédia – teszi hozzá mosolyogva. Attila pedig megerősíti: alapvetően a zenében is inkább a letargikusabb, szenvedősebb hangulatú dolgoktól lesznek igazán vidámak.

Az együttes az utóbbi években bejárta Magyarországot, eljutottak a környező országokba is. Játszottak Szerbiában, Szlovákiában, Csehországban és Ukrajnában, sőt léptek már fel Londonban is. Idén a Puskás Ferenc Arénában Slash előtt játszottak, hamarosan a brazil trash metal együttes, a Sepultura előtt izzítják be a közönséget. Mint mondják, már kezdetben az volt a cél, hogy kilépjenek a nemzetközi színtérre, így Szívidomár című lemezüket angolul is megjelentették. A Heart Tamer címre hallgató korong nyár óta kapható az Egyesült Államokban. A lemez egyik bónusztétele a Two Worlds And I című dal frissített verziója, ebben közreműködik a holland Within Temptation énekesnője, Sharon den Adel, és a Megadeth amerikai thrash metal együttesből ismert Chris Broderick is.

– Christ még a Nevermore-on keresztül ismertem, hiszen annak idején az ő élettársa, Stephania Cabral hozott végül össze a srácokkal – kezdi Attila, aki tavaly április és június között egy neves hollywoodi zenei akadémián képezte magát tovább. Kaliforniai tartózkodása alatt többször összefutott Chrisszel, egy nap pedig megkérdezte, volna-e kedve vendégszólót játszani a számban. Boldogan igent mondott, mi több, egy „standard” metal helyett inkább egy latin hangulatú akusztikus szólóval örvendeztette meg a bandát. Miután ő rábólintott, Sharon den Adelt sem kellett nagyon győzködni. A korongon hallható Bennem című számban pedig Jeff Loomis, a Nevermore gitárosa is közreműködik.

A zajos banda két frontembere szabadidejében is szereti a kemény vonalas zenét, mindketten imádják a skandináv és amerikai metalt, de otthon, csendes magányukban, mikor senki sem látja őket, vagy a kocsiban ülve, vezetés közben csak és kizárólag a Klasszik és a Bartók rádió szól. Pontosabban üvölt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.