Hírnökei a Világszakadtságnak

A Kozmosz tagjai nem sótlan, savanyú, humortalan és megkeseredett „könnyűzenészek”, hanem. Hanem punkok.

Akkor is punkok, ha egyáltalán nem operálnak a hajdanán szokásos klisékkel, illetve ha velük kapcsolatban csődöt mond az összes, a műfaj képviselőivel szemben táplált sztereotípia, amennyiben hajukat nem taréjra formázzák, nem isznak kannás bort a Blaha Lujza téri aluljáróban, és nem ordítják a koncerteken, hogy mindenről a rendszer tehet. Az persze, hogy a rendszer rossz, nem kérdés – de az sem, hogy lényegesen mélyebb hatást ér el egy-egy okos, agyas dalszöveg, mint az átgondolatlan üvöltözés. Ők pedig az előbbiben jók.

A 2010 augusztusában Pál Zsombor (gitár, ének), Beke Dániel (basszusgitár, ének), Huszlicska „Dave” Dávid (gitár) és Veres Attila (dob) részvételével megalakult zenekar tavaly jelentette meg első, Az okosak földje című EP-jét, vagyis rövidlemezét, amelyről a Világszakadtság és a Forradalom című dallal a Petőfi rádió hallgatói is közeli barátságot köthettek. Magunk nem voltunk ugyan jelen a punk hőskorában, de nem hinnénk, hogy mondjuk a Sex Pistols számait olyan nagyon gyakran játszotta volna a BBC.

Adja magát a kérdés: egy punkbanda mit keres a közszolgálati rádióban?

– Valószínűleg mi vagyunk az egyetlen punkzenekar a világon, amely alapvetően centrista nézeteket hangoztat, s ezzel egyszerre karcos és sikeres – így az énekes. „Meglepődtünk tehát, de mivel ez egy normális csatorna, kiválóan alszunk.”

A bemutatkozó EP körülbelül felerészben közéleti, politikai, történelmi tartalmú nótákból áll. Van itt minden, Kulcsár Attila, Orbán, Gyurcsány – és a többiek. A lemez címadó dala ráadásul Himnuszt és Szózatot is tartalmaz nyomokban – akkor most ez egy politikai zenekar?

Egyértelmű nemmel felelnek mindannyian. Civil, minden párttól távol álló bandaként jellemzik a Kozmoszt, s azt mondják, már csak azért sem helyezik el magukat a szokásos bal-jobb spektrumon, mert „borzasztóan unalmas és béna ez a szekértábor-logika.” Személyes, feszültséglevezető zenekar az övék. „A feszültségek forrása néha bennünk, néha pedig odakinn van, úgyhogy természetes, hogy utóbbi is megjelenik a dalokban”, állítja Pál, majd hozzáfűzi, érdekes módon éppen a punkszcéna felől érkeznek szemrehányások a politikai tartalom miatt. Pedig tényleg a világ legtermészetesebb dolga, hogy egy punkbanda akár direkt módon politikus, akár általánosabb érvényű társadalomkritikai számokat ír. Az már furcsább, hogy civilben decens foglalkozásokat űznek mindannyian. Beke Dániel online újságíró, blogger, Veres Attila a filmiparban dolgozik, olykor rendez is rövidfilmeket, Pál Zsombor zsurnalisztából lett reklámos, ő intézi a zenekar dolgait is, Huszlicska Dávid pedig ipari ingatlanok bérbeadásával foglalkozik. „Ő a kapitalista a zenekarban” – jellemzi Veres. „Belülről rohasztom a rendszert”, kontráz Dave.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A rádiós játszásokat jó esélyként fogják fel, szerencsésnek érzik magukat a szcéna többi zenekarával szemben, hiszen így nemcsak a fővárosban és vonzáskörzetében ismerik a dolgaikat, s a meghívások is szélesebb körből jönnek, mint a többnyire régiós szinten kedvelt punkzenekarok esetében. (A Kozmosz péntek este az A38-on játszik egyébként.) Ezzel együtt mégsem automatizmus, hogy a legmenőbb vidéki koncerthelyszíneken játszanak, igaz, ez nem is érdekli őket túlságosan. „A lényeg, hogy menjünk és olyanoknak játsszunk, akiket érdekel ez az egész.” Beke Dániel úgy érzi, korábban sokkal több punkkoncert volt országszerte, „de persze lehet, hogy az idő mindent megszépít, és csak mi öregedtünk meg egy kicsit”. Mindenesetre ahol csak lehet, próbálnak a helyi erőkkel együtt játszani, és nagyra becsülik azokat, akik akkor is „derekasan őrizték a lángot”, amikor a punk éppen nem volt túl menő. Egyáltalán nincsenek elszállva. „Egy zenekar épülésének még mindig az a legjobb módja, hogy berakod a kocsiba a hangszereket, az erősítőt, elmész egy helyre és játszol, és abban bízol, hogy jövőre kétszer ennyien lesznek kíváncsiak rád” – így a basszeros. Pál Zsombor pedig végszót ad: „Ha ez tényleg sikerül, az a legkirályabb dolog. Ezért van zenekarunk.”

 

A Kozmosz – feszültséglevezető zenekar
A Kozmosz – feszültséglevezető zenekar
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.