Swing egyre gyorsabban

Rózsa Csilla nyolcévesen még mit sem hallott arról a sztereotípiáról, miszerint a golf tehetős férfiak játéka lenne csupán. Így teljes nyugalommal vett a kezébe egy ütőt a nagybátyja rendezte Golf Sztár Gálán, aminek eredményeként gyorsan kiderült, hogy egy született tehetség. A jelenleg golfoktatóként dolgozó Lugosi Balázs dicsérete inspirálóan hatott a kislányra.

A következő három évben ugyan még a tenisz iránti rajongása volt erősebb, de Csillában folyamatosan ott motoszkált, hogy váltani kéne. Ezt a vágyát igyekezett is nyomatékosítani édesanyjában, aki kezdetben azt hitte, a golf csak egy gyerekkori hóbort, amit majd idővel kinő a lánya. De nem így lett.

Csilla – vagy, ahogy szurkolói hívják, Csicsi – tizenegy éves volt, amikor elkezdett rendszeresen edzeni. – Az első ütőmet, azaz szettemet még a golfszövetségtől kaptam, amolyan juniortámogatásként – emlékszik vissza –, de egy évig tudtam csak használni. Ahogy gyorsult a swingem (a lendítés ütéskor), keményebb, profibb ütőre kellett váltanom.

Télen sincs nap, hogy ne gyakorolna pár órát, igaz, ilyenkor teremben és hálóba üti a labdát. A szimulátort nem kedveli, szerinte a gép inkább a kezdőket boldogítja. Könnyen előfordulhat, hogy az ott ütött száznegyven méter a valóságban száz lenne csupán. Edzeni a szabadban az igazi. Csilla a természet és a nyugalom iránti szeretete miatt is vonzódik a sportághoz. Amiért igazán élvezi, az az érzés, amikor magára van utalva a pályán. Az előtte tornyosuló akadályokat pedig a lehető legjobb módon kell leküzdenie.

Szabadidejében igyekszik minél több időt tölteni a családdal, valamint imád olvasni. – Ha könyvekről van szó, akkor mindenevő vagyok – mondja. Az Egyesült Államokba három évvel ezelőtt jutott ki először. A tengerentúlon töltött két hét alatt ismerkedett meg jelenlegi edzőjével, Tom Burnett-tel. Ekkor kezdett tudatossá válni a profi pályára való készülés. Egyre több időt töltött Amerikában, egyre keményebben edzett, mentális tréningeken is részt vett. Ahogy Csilla mondja, egy bizonyos szint fölött sok minden fejben dől el. Idővel a nyelvi akadályok is megszűntek. Megtanult angolul, részben az őt elszállásoló floridai családnak köszönhetően.

A golf nem olcsó sport, de azért nem is olyan drága, mint sokan hiszik.

– A nővérem öt napot töltött síeléssel Ausztriában, és ez annyiba került,mint az egyéves junior klubtagságom – meséli Csilla. Ugyanakkor ez egy befektetés is, és a magyar tehetség jó irányba halad. Nem érzi úgy, hogy lányként nehezebb lenne feljebb jutnia. – Mivel a női mezőnyben kevesebben vannak, mint a fiúknál, valamivel talán könnyebb is a dolgom – véli Csilla.

A tizenhat éves sportoló tavaly első helyezett lett a Magyar Amatőr Bajnokságon és a Junior Nyílt Magyar Bajnokságon is. A 2012-es esztendő végén második lett a World Junior Golf Series floridai, utolsó állomásán, ráadásul a WJGS legjobb női játékosának járó díjat is átvehette. Ezt a teljesítmény itthon sem hagyták szó nélkül, a Sport-Klub tévécsatorna Csillának ítélte oda a huszonegy év alatti sportolóknak járó különdíjat.

Csilla időközben már készül vissza a tengerentúlra. A világsorozaton elért dobogós helyezésének köszönhetően egy hónapon át ingyen edzhet Jacksonville-ben Burnett irányításával. Ennek édesanyja is felettébb örül, aki menedzseli és finanszírozza is lánya sportkarrierjét. A golf jövedelmező is tud lenni, elég Tiger Woodsra gondolni, az amerikai sztárnak a szponzorok már azért is fizetnek, ha csak a gyepre teszi a lábát.

Nos, ez még odébb van, a Kosztolányi Dezső Gimnázium diákjának arra kell figyelnie, hogy félévente vizsgázzon minden tantárgyból, mivel nem tud minden órán részt venni. A középiskola után golfösztöndíjjal szeretne valamelyik egyetemen pszichológiát és fotográfiát tanulni. Erre viszont csak amatőrként van lehetősége.

Profi golfjátékosként viszont nagy hasznát veheti majd pszichológiai tanulmányainak és a mentális tréningeknek. Ahogy Csilla fogalmaz, sok múlik azon, hogyan bírja az ember a stresszt, amikor dollármilliók jelentik a tétet. Ezen a szinten már minden ütésnek súlya van.

 

Rózsa Csilla
Rózsa Csilla
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.