Pusztuló szépség

Végy fél évszázados ismeretterjesztést és legalább ugyanilyen hosszú tudományos, történetesen geológiai pályafutást, ezen belül 50 elkészített természetfilmet, 103 meglátogatott országot a világ minden részén, és egy ehhez illő globális szemléletet, örökifjú kíváncsiságot, ami még 18 könyvet is eredményezett, s máris kész a legújabb kötet, ami ezekhez képest szinte semmiségnek tűnik.

De micsoda semmiség! Juhász Árpád legújabb elénk tárt csodája igazi vizuális és intellektuális élmény. A globális felmelegedés egyik mércéjének tekintett gleccserek változásait mutatja be igazán látványosan.

A képanyag igazi unikum, a szöveg is olvastatja magát. Jómagam egy ízben tettem lábamat gleccser, nevezetesen a svájci Jungfrau fenséges jégfolyamának felszínére, igaz, Európa legmagasabbra vezető vasútjával, meglehetősen kényelmesen jutottam fel. Ez az élmény azonban elég volt ahhoz, hogy némileg át tudjam érezni azt az olthatatlan vágyat, ami a megfagyott hegyi folyók iránt él sokakban.

Az ENSZ környezetvédelmi programja, a UNEP – aminek Juhász Árpád hazai klímanagykövete – 1965 óta bolygónk mintegy 160 ezer gleccsere közül százezernek tartja nyilván az adatait. Ennek alapján a szerző is meg van győződve arról, hogy a klíma változik.

Arra is felhívja könyvében a figyelmet, hogy a tartós felmelegedés miatt a földi édesvízkészletnek legalábbis a gleccserekbe zárt része veszélyben van. Grönland partjainál szemtanúja volt, amikor egy tengerbe érő gleccserből mennydörgésszerű hangok kíséretében több millió tonnás jégtömbök pottyantak az óceán vizébe. Egy közepes város éves vízfogyasztását is fedezhették volna!

Igaz, a földi klímának a jelenlegi tendenciák lehetnek természetes velejárói is. A múltban többirányú hőmérsékleti és csapadékbeli változások is történtek, a gleccserek pedig ezeknek megfelelően változtatták méretüket. Ma sem minden gleccser fogyatkozik, a jelenleg is előrenyomuló kivételeket a szerző is bemutatja. De túlnyomó többségük kisebb-nagyobb mértékben olvadozik.

A Nemzeti Tankönyvkiadó pazar kivitelű kötetét legfeljebb egy-két, a gleccserképződést, a jégárak szerkezetét magyarázó ábra tehette volna még szemléletesebbé, az olvasó azonban így is elámulva nézi bolygónk többnyire nehezen megközelíthető jeges részeinek változatos szépségét Alaszkától az Alpokon át az Andokig.

I!

SZERZŐ: Juhász Árpád

CÍM: Gleccserek a Föld hőmérői

KIADÓ: Nemzeti Tankönyvkiadó, 116 oldal

ÁR:5000 Ft

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.