Sosem alvó bulifővárosok

Évről évre változik, hogy mely nagyvárosok számítanak a legdivatosabbnak a partituristák körében. Ahány lista, annyiféle szempont alapján válogatják össze a top 10-et, de néhány világváros állandó szereplője az élbolynak.

Az abszolút befutó a titkos klubjaival és nyüzsgő, sokszínű kulturális életével csábító New York, amely rendszerint az első háromban végez. A Nagy Alma már az 1920-as években is a szórakozni vágyók és a szerencsevadászok fő célállomása volt. Örök kedvenc az 1905-ben alapított Las Vegas is, a világ egyik legnagyobb szórakoztató és szerencsejáték-központja.

Pestre a Doboz Klubhoz hasonló helyekért jön sok külföldi fiatal
Pestre a Doboz Klubhoz hasonló helyekért jön sok külföldi fiatal

A Hotels.com világszerte lefolytatott kutatásából is az derül ki, hogy az éjszakai élet szempontjából még mindig ez a két város a legnépszerűbb, mögöttük sorakozik London, Párizs, Barcelona, Berlin, Amszterdam, Madrid, Los Angeles és Bangkok – ebben a sorrendben. A legnépszerűbb és a legdivatosabb helyek listája azonban nem egyezik, bár sok köztük az átfedés. A Forbes Traveller 2012-ben (a korábbi évekhez hasonlóan) a bulituristák figyelmébe ajánlja például a luxushotelekkel, éjszakai klubokkal és piacokkal bőven ellátott Bangkokot, a nem csak a fesztivál idején nyüzsgő Rio de Janeirót és Jeruzsálem kulturális olvasztótégelyét, a fülledt, mediterrán hangulatú Tel-Avivot.

Talán az egyik meglepő szereplője a sok válogatásnak Izland és egyben a világ legészakibb fővárosa, Reykjavík, ami ugyan nem egy izolált buliparadicsom, de az éjszakai életről sokat elárul, hogy miközben a város lakossága nem éri el a 120 ezer főt, mégis mintegy 100 éjszakai szórakozóhely található itt. Az alkoholos italok viszonylag drágák, a helyiek sem a bárokban rúgnak be. A tömegközlekedés viszont nem túl fejlett, a helyiek túlnyomó többsége autóval közlekedik, Izland az első között van a világon az autótulajdonosok lakossághoz mért számát illetően. A füves területekben és parkokban gazdag, tipikus skandináv város legfőbb vonzereje egyedülálló természeti adottságaiban keresendő. Télen a nappal csupán négyórás, nyáron viszont nem sötétedik be. Ehhez kötődik Reykjavík leghíresebb turisztikai eseménye, a Runtur, amely egy maratoni kocsmatúra a hosszú éjszakában.

A divatos parti helyszínek sorában az utazási magazinok és blogok ajánlása alapján időnként felkapaszkodik egy-egy, a nyugati turisták számára egzotikus (és olcsó) kelet-európai város is, most épp a szerb fővárosnak áll a zászló. Belgrádtól sokáig tartottak a nem is oly régi háborús és forradalmi múltja miatt, újabban viszont a külföldiek is kezdik felfedezni maguknak. A Száván és a Dunán ringatózó éjszakai bárok rendkívül népszerűek. A Száva Ada Ciganlija nevű szigetén áll Belgrád legnagyobb sportközpontja, ahol több nonstop nyitva tartó klub is található. Itt élőzene és éjszakai strandpartik vonzanak tömegeket. A város főbb turistalátványosságai közé tartozik a bohém negyed, a Skadarlija is.

Romkocsmaváros: nagy biznisz lett a túraszervezés

Budapest vonzerejét egész évben meghatározzák a sorra nyíló romkocsmák, vagyis azok a romos, belvárosi épületekből kialakított, jellemzően félig nyitott szórakozóhelyek, melyek a csillogó klubokkal ellentétben épp a puritán, szedett-vedett, retrohangulattal csábítanak. A romkocsma túrákra specializálódott Nightseeing Budapest Pub and Club Crawls egyik túravezetője a Népszabadságnak elmondta, a külföldi turisták csak tavaly, 2012-ben kezdték el igazán felfedezni a pesti éjszakának ezt a szegmensét. Korábban csupán 2-3 cég foglalkozott kocsmatúrák szervezésével, tavaly viszont sorra kezdték meg működésüket az új vállalkozások, a szolgáltatások így bővültek. Létezik például olyan túra, amely történelmi szempontból mutatja be az éjszakai Budapestet, de olyan is, amelyik egyből a nyolckerbe viszi a turistákat.

A túrák fő szezonja a nyári szünet, a 12-30 fős csoportok jellemzően olyan egyetemistákból állnak, akik tanulmányaik utolsó évében, vagy közvetlenül a munkába állás előtt körutazást tesznek Európában, egy-egy városban 3-4 napot eltöltve. – Budapestet általában Prágához hasonlítják, és nagyon szeretik a világ minden tájáról érkező fiatalok – mondja a túravezető, hozzátéve:

– A szervezett kocsmatúra a „bennszülöttek” számára nem érdekes, a külföldi diákturisták viszont így érzik igazán biztonságban magukat, bár sok túraszervező cég sajnos még nem kíséri vissza a szállására a hajnalra már ittassá vált csoportot, ami bizony nagy hiba.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.