Hiányzik egy lap a naptárból

Hét éven át megszoktuk, hogy november utolsó péntekjén díszkivilágítással fogadja a Műcsarnok az üzleti élet jeles képviselőit. A mecénásokat. Azokat, akiket különböző kategóriákban – a legkiválóbbakat – diplomával tüntetett ki a Summa Artium zsűrije, és azokat, akik kulturális projektek pártfogására készültek a díjátadást követő árverésen. A Mecénás Nap idén elmaradt.

A hivatalos verzió szerint azért, mert a gazdasági válság éppen azokat érinti leginkább, akik a korábbi években a művészeti élet támogatásában látták az ország előrehaladásának, fejlődésének egyik legfontosabb zálogát. A 2004-ben létrehozott Summa Artium hírlevelében legalábbis ezzel indokolja, hogy nem kerülhetett sor nyolcadik alkalommal a „kultúra magántámogatásának ünnepére”. Nincs pénz. Vagy mondjuk inkább ki, hogy a kultúra felkarolására nincs pénz? Sem a 150 leggazdagabb magánember büdzséjéből, sem az állami megbízásokkal egyre gazdagodó üzleti szereplők kasszájából a művészet patronálására nem telik? Mert például a kiemelt sportágaknak milliárdok jutnak innen is, onnan is.

Ez ismét csak egyféle magyarázat vagy inkább magyarázkodás. Hiszen lehetséges az is, hogy ahol még van egyfajta CSR-stratégia, ott sürgősségi sorrendben, a mélyszegénységben élők jutnak elsőbbséghez, azok a civilszervezetek, amelyek megpróbálják pártfogoltjaikat új modellek alapján kenyérkeresethez juttatni. Mindkét indoklás igaz. Kultúrafinanszírozással ma nem lehet jó pontokat szerezni ott, ahol pályázatokról döntenek. A művészeti misszióknál pedig előbbre való az éhezés megszüntetése. A Summa Artium hat hónapig próbálta megtalálni a művészeti élet idei pártfogóit.

Ősszel kénytelenek voltak feladni. Mecénásokat – idén – nem találtak. Nincs Magyarországon 10-12 millió arra, hogy árverést rendezzenek. Pótmegoldásként arra az elhatározásra jutottak, hogy 2013-ban, a Budapest Music Center márciusi nyitása előtt, februárban adják ki a 2012. évi Summa Artium-díjakat, így erre még az év utolsó napjáig lehet nevezni. Árverés ekkor sem lesz, talán majd novemberben. Ám aligha a Műcsarnokban. Ott más célokra kell a hely. Olyan eseményekre, amelyre jut majd pénz is, támogató is. Új, divatosabb témákra. Nemzeti igék hirdetésére. Amiről még tudni, mennyire gyarapítják az ezeréves állam mítoszát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.