Előbb Maugli, aztán Lolita

Szőke vagy barna, indie vagy trendi – töprenghetett magában Marina Diamandis popénekesnő és producere. A walesi anyától és görög apától származó brit popénekesnő erőteljes „imidzsváltáson” esett át az utóbbi egy évben. Ennek oka az a felismerés, hogy a nemzetközi karrierhez nem árt, ha dögösebb darabokra cseréli ruháit, és változtat a művészi ambícióin is.

Művészneve hallatán – Marina and the Diamonds – azt gondolhatnánk, hogy egy többtagú csapatról van szó. A feltételezés téves, a névben szereplő „gyémántok” nem bandatagokat, hanem a 27 éves Marina rajongóit jelölik. Akikből mostanság egyre több van, ugyanis a vadóc énekesnő már az Egyesült Államokban is koncertezett. Első lemezéből amerikai kiadás is készült és együtt turnézott a Coldplay zenekarral is.

Pár éve Marinát jobbára csak a britek ismerték. Ők is inkább a visszafogott oldalát. Korai klipjei is erről tanúskodnak. A formás idomú lány Obsessions című videójában még tetőtől talpig fekete ruhában jelent meg, miközben fémlécekből és égőkből szerelt össze egy gyémántot. A Mowgli’s Road klipben is rendhagyó módon szerepelt: keze és lába többméteres papírharmonikává alakult, így táncolt a kamera előtt. Az I Am Not a Robot etűdben pedig csillámporral bekent testtel énekelt az emberi lélek sebezhetőségéről.

A stílusváltást már az első lemez Hollywood című száma jelezte. Nemcsak a hangzás lett poposabb, a klip az amerikai tinivígjátékokat idézte. Az énekesnő pomponlányként jelent meg önfeledten bulizó fiatalok és csillagos-sávos lobogók társaságában. A dalszöveg mégsem az amerikai álom szépségéről szólt. Helyette Marina a hollywoodi filmek és életmód fertőző hatásáról énekelt. – Szeretem Amerika popkultúráját, de nem akarom, hogy átmossák az agyam – nyilatkozta a The Sunnak.

Az idén megjelent Electra Heart című albumhoz véglegesen maga mögött hagyta régi énjét, hogy vérbeli popdívává alakuljon. Haját szőkére festette, szemöldökét vastagon kihúzta, bal orcájára pedig egy apró szívet rajzolt. A walesi-görög lányra leginkább Madonna és Marilyn Monroe hatott. – A szőkeség a szexualitást és az erőt szimbolizálja, meg más mellékes jelentése is van. A klasszikus sztár mindig is szőke volt. Én is ki akartam próbálni, hogy milyen érzés szőkének lenni – mesélte a Glamour magazinnak.

Az átváltozás tökéletesre sikeredett. Marina legnézettebb, Primadonna című klipjében igéző tekintettel énekelt elnyúlva egy hálószobai ágyon szívecskés párnák között, míg legújabb, How To Be a Heartbreaker című „szívtiprós” videójában fecskében feszítő férfiakkal, rögtön hattal incselkedett egy zuhanyzóban. A dalszövegekben a legfontosabb poptémákról esett szó: a szerelmi próbálkozásokról és a fiatalkori szívfájdalmakról. Marinát még a botrányos életű, korábbi „pophercegnő”, Britney Spears is megihlette. A Teen Idle című dalában arról énekel, hogyan próbálnak a mai lányok egyszerre szűziesek és kihívóak lenni.

A szabadszájú Marina konzervatív családban nőtt fel. Görög származású apja ki nem állhatta a popkultúrát. A lány a középiskolában kitűnő volt, a tanulmányi előremeneteléért még a baráti kapcsolatait is feláldozta. Egyetemi diplomát mégsem szerzett, pedig négy helyen is próbálkozott. Az éneklés lett az igazi szerelme. Zenei meghallgatásokra járt, kevés sikerrel. Egy alkalommal férfinak öltözve jelentkezett egy reggae fiúcsapatba. A meghallgatáson – értelemszerűen – elbukott. Mégse keseredett el, sőt úgy döntött, maga írja meg saját dalszövegeit. Lemezeit a Myspace oldalán kezdte népszerűsíteni, hetven darabot el is adott. Eztán emelte a tétet: tizennégy kiadót keresett fel, mire megtalálta az igazit. Diamandis számára a zenén kívül nem létezett más lehetőség. A The Daily Telegraphnak magabiztosan nyilatkozta: Sosem volt B tervem. Úgy gondoltam, ha már B terved van, az azt jelenti, hogy elfogadtad a bukás lehetőségét.

A korai rajongóknak hiányzik Marina régi énje. Hogy visszatér-e első lemeze indie stílusához, még nem lehet tudni. A haja mindenesetre már újra barna.

Szőke tesztfázisban
Szőke tesztfázisban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.