Szekrénnyel a bokszutcában

A Sándor-palotában is először a bútorokat vette szemügyre, amikor a szakmák Európa-bajnokságának idei aranyérmeseként a köztársasági elnök fogadására hívták. A szekrények intarziái, hát azok nagyon szépek, bólint a 24 éves Berkes Gábor bútor-, illetve épületasztalos egy Győr melletti üzemben, ahol műhelyvezetőként dolgozik.

A fém számomra rideg és koszos, a fa tiszta és illatos, indokolja, hogy –stílszerűen szólva –miért ebbe a szakmába vágta a fejszéjét. Különösen a fenyőnek van vonzó, frissítő aromája, de asztalosként neki a fehér juhar a kedvence, melyet szívesen párosít a cseresznyével a bútorkésztés során. A fa alatt egy komoly asztalos persze mindig a tömörfát érti, bár a furnérnak, a vékony falemeznek is megvan a maga, nem feltétlenül másodrendű szerepe a bútorgyártásban.

Berkes Gábor villanyszerelő édesapjától és fodrász édesanyjától azt az útravalót kapta: szakma legyen a kezében. S a Győr-Ménfőcsanakról származó fiúnak a kezében lett a szakma. A szakma kiváló tanulójaként végzett Győrben, egyik kedvenc tantárgya a műszaki rajz volt. Jelenlegi főnöke, Illés Gábor ügyvezető – akit fontos mesterének tart – a gyakorlati helyéről tanárai javaslatára a legígéretesebb tehetségként választotta ki.

Négy évvel ezelőtt épületasztalosként indult a szakmák olimpiájának számító kanadai World Skillsen. Olyan tudatosan tréningezett rá, mint egy sportoló. A budapesti Kaesz Gyula iskolában készítették föl, gyakorlati oktatásvezetője, Babanecz Csaba lett a szakértője, aki mint egy edző kikísérhette, tanácsokkal láthatta el, de a verseny ideje alatt nem tarthatott kapcsolatot vele. Az első két napon íves ablakot kellett megalkotnia hazulról vitt kéziszerszámokkal, a harmadikon, negyediken pedig cseresznyefából egy könyvtári fellépőt. Gábor a tengerentúlon a nyolcadik helyet szerezte meg.

Az idei EuroSkillsen azonban már csapatával is első lett, s egyéniben is aranyérmet szerzett a belgiumi Spa és Francorchamps közelében fekvő Forma–1-es versenypályán. Ennek a bokszutcáiban zajlott ugyanis a megmérettetés, az egyik feladat is kötődött az autós világcirkuszhoz. A nehezen kivitelezhető szekrény ablakbetétjébe a Forma–1-es pálya felülnézeti rajzát, illetve egy versenyző kontúrjait is bele kellett esztergálni. Igaz, ezt a munkamozzanatot éppen nem ő végezte, az Európa-győztes csapatban társa volt ugyanis Ónodi Zoltán hajdúnánási épületgépész és Sárvári Ádám CNC-gép-kezelő is. Egyéniben is aranyérmet akasztottak Berkes és Ónodi nyakába, Sárvárit pedig bronzzal jutalmazták. Berkes Gábor szakértője Galambos Tibor volt.

Nehéz lenne megmondani, hogy Gábor a munkáját viszi haza, vagy otthonról a hobbiját hozza be az üzembe. Kedvtelésből bútorokat restaurál, újakat is készít. Valamikor focizott, de a szakmai versenye legyőzte ezt a sportot. Tavaly megválasztották a magyar tehetség nagykövetének, rendezvényeken népszerűsíti a szakmát.

Gábor mestervizsgát tesz, ha gyakorlati ideje eléri az öt esztendőt. A szakmában ugyanis még eredendő tehetséggel sem lehet átugrani a (fa) lépcsőfokokat.

 

Berkes Gábor és az Európa-bajnoki aranyat érő szekrény
Berkes Gábor és az Európa-bajnoki aranyat érő szekrény
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.