Joe, az üzleti angyal

Magyarország és különösképpen Budapest most is igazán cool, vagyis klassz, sőt dögös hely – bizonygatja egy alig több mint 26 éves amerikai fiú, akinek muszáj hinni. Legalábbis az ötletek és az új műszaki megoldások terén nagyszerű az itteni környezet, mondja Joe Perla, aki bár csak az idén járja ki a Princeton Egyetem komputer szakát, máris rendkívüli sikerekkel büszkélkedhet. Az internet világának egyik tavalyi nagy dobása, a Turntable.fn nevű amerikai zenei közösségi oldal például az ő keze munkáját dicséri.

Magyarország és különösképpen Budapest most is igazán cool, vagyis klassz, sőt dögös hely – bizonygatja egy alig több mint 26 éves amerikai fiú, akinek muszáj hinni. Legalábbis az ötletek és az új műszaki megoldások terén nagyszerű az itteni környezet, mondja Joe Perla, aki bár csak az idén járja ki a Princeton Egyetem komputer szakát, máris rendkívüli sikerekkel büszkélkedhet. Az internet világának egyik tavalyi nagy dobása, a Turntable.fn nevű amerikai zenei közösségi oldal például az ő keze munkáját dicséri. A fejlesztés olyannyira bejött neki, hogy a tavasszal indult vállalkozás rövid idő alatt több százezres regisztrált tagot gyűjtött, s már őszre 7,5 millió dollárt szedett össze komoly iparági befektetőktől, mint például Lady Gaga. A honlap 2011-ben a keleti parton a legnépszerűbb portállá vált, s a komoly médiafigyelmet kapott cégnek ma már ő a műszaki alelnöke. (Az ötlet lényege, hogy a felhasználók játékos, avataros formában elegyíthetik a közösségi média, a chatszobák és a zenehallgatás élményét, miközben egymás DJ-szettjeit hallgathatják, és egyúttal saját lejátszási listáikat állíthatják össze. Ez utóbbiakat természetesen mások is hallgathatják.) A már iPhone-ra és Androidra is letölthető programnak a népszerűsége továbbra is rohamosan nő.

Joe maradhatott volna New Yorkban vagy a kaliforniai Szilícium-völgy „fővárosában”, Palo Altóban, a Google, a Sun, az Oracle vagy a Yahoo közelében, csakhogy találkozott az egyetem egyik dékánjával. Az illető mesélt neki egy kis kelet-közép-európai ország Bill Gateséről, aki még a kommunizmus nehéz körülményei között alapított egy szoftvercéget, melyet globális piaci szereplővé formált, majd eladott, hogy mára világelső legyen a saját területén. Ez az ember egy olyan féléves egyetemi kurzust indított, mely még neki is tud újat nyújtani –mondta a dékán, és Joe kíváncsi lett. Rákeresett az interneten, és jelentkezett. Így került két éve Budapestre, s lett Bojár Gábor különleges felsőfokú intézményének, az óbudai gázgyár egykori területén kiépülő Graphisoft Parkban működő Aquincum Institute of Technologynek az egyik első diákja.

Amikor első ízben átrepült, még soha nem járt Európában, s nem hallott Magyarországról sem. Miami latin ajkú közösségében feltehetőleg nem a Kárpát-medence a téma, s Joe-t édesapja számítógépes üzletének környezetében amúgy is inkább a technika érdekelte. Ötletei persze már a középiskolában is voltak, számítógépes atommodelleket készített a kémiaórára, majd dzsesszklubot szervezett. Aztán következett Princeton, ahol a műszaki érdeklődés mellett kiteljesedett üzleti vénája is. Egyik ottani társával egy Linkedinhez hasonló közösségi oldalt épített ki, mely középiskolásoknak segít megfelelő egyetemet találni. Ez volt első cége, a Zinch.com, mely ugyan ma már nélküle, de azóta is töretlenül fejlődik, és egyre népszerűbb vállalkozássá válik.

Érdeklődése egyre inkább a technológiai területen működő kezdő cégek felé fordult, ezek alapítására, fellendítésére akart koncentrálni. Emiatt keltette fel a figyelmét a budapesti kurzus, amely arról is szólt számára, hogyan lehet egy kis ország kis szoftvercégét világsikerre vinni, emellett egyedi lehetőségnek tűnt kis csoportban ilyen témákról is tanulni, ezért belevágott.

Legjobban a kedves fogadtatás lepte meg, az, hogy bárhová ment Budapesten, nyugodt, szinte családias légkör vette körül. Az AIT közvetlen és motiváló atmoszférája már az első napon megragadta, az ingyenes kávégéptől kezdve a díványig, amire a néha késő estig tartó órák után a diákok pihenésképpen leheveredhetnek.

Mint mondta, egy olyan országot fedezett fel, ahol sok okos ember, rengeteg tehetség él, akik mind meg akarnak valamit valósítani. Lehet, hogy Magyarországon még nincs annyi lehetőség, de az internet segítségével ma már a világ bármelyik része elérhető. Több olyan kezdő, technológiai céget ismert meg, amelyek a világpiac küszöbét kóstolgatják, s olyat is, amelyik már régen a globális tér jelentős szereplője. Mint például a prezentációs programokkal híressé vált Prezi, vagy a webkamerás közvetítésekre szakosodott honlapot működtető Ustream. Joe szerint nálunk az angolul start-up cégeknek nevezett kezdő vállalkozások terén olyan környezet alakulhat ki, mint Izraelben, mely hasonlóképpen kicsi és elszigetelt ország, rengeteg tehetséggel.

Joe a kurzus végén hazautazott, de néhány hónapja visszajött. Most 25 millió dolláros kockázati tőkével működő vállalkozás alapításán töri a fejét, amely épp ilyen startup cégeket támogatna. Pénzt akar gyűjteni tehetséges technológiai ötletekkel rendelkező csoportok számára Amerikában és Európában, s úgy véli, Magyarország olyan hely, ahol jó eséllyel ráakadhat ilyen cégekre.

Meglepő a véleménye, miszerint nálunk az elkötelezett kis cégek jobban tudják, miként lehet jövedelmező módon kilépni a világpiacra, mint mondjuk, a szerinte köldöknéző Amerikában. Az elmúlt évek sikerei az egyes körökben legendássá vált fiú előtt mindenhol kinyitják a kapukat, odafigyelnek a szavára. Nemrégiben épp Budapesten, ahol az innovációs cégek „bölcsőjének” is nevezhető Kitchen Budapest közössége fogadta. Mint elmondták, a fiatal amerikai szemlélete teljesen új kapukat nyitott ki előttük. Csak egy példa. Amikor kifejtették neki az éttermi forgalmat növelő internetes ötletüket, és felvetették, ehhez 50 ezer dollárnyi összeget kéne összegyűjteni egy-kétezer hazai étteremben, melyek később használhatnák a terméket, Joe rákontrázott. Miért nem egymillió embert keresnek meg, ráadásul egy olyan portálon, ahol korábban legfeljebb százezer embert tudtak így elérni. Tízszer sikeresebb projektet vizionált hússzor annyi bevétellel, és kitűzött célja százezer étterem volt mindjárt Amerikában. Ha pedig ez sikerül, akkor térjenek vissza Európába, ahol célozzanak meg újra ugyanennyi vendéglőt. Az irreálisnak ható terv éles vitát generált, de a nagyságrendekkel ambiciózusabb terv közben olyan energiákat szabadított fel a társaságban, amiket korábban nem is gondoltak. Az új szemlélet felnyitotta a szemeket: az ötlet a fontos, ami később, akár egészen máshol kamatozik.

Joe Perla globálisan gondolkozik. Ahogy az egymilliárd felhasználót számláló Facebook, mely szerinte a kapcsolatépítésen túl az emberek közötti bizalmat is növelheti, és még az is lehet, hogy a globális békét is elősegíti. Az internetbiznisz talán a gazdasági válságon is segít, hiszen a munkanélküliséggel küzdő Amerikában csak a csúcstechnológiás területek fejlődnek, a mobilok növelik a hatékonyságot, és az ügyes szoftverekkel sok minden egyszerűbbé, használhatóbbá válik. Ma már világszerte ötmilliárd mobiltelefon működik, és afrikaiak milliói sem tudják már elképzelni az életüket maroktelefon nélkül, miközben szinte semmijük sincs.

Joe egyfajta modern „üzleti angyal”, aki ma Palo Altóban él, ahol „a fontos dolgok történnek”, de nem néz előre hosszú távra. Ma ott van, holnap itt. Pesten imádja a Palatinust és a Szimplát, de mint mondja, jó zenét mindenhol hallani a városban. Princetonban új hallgatókat toboroz Aquincumba, és új ötleteken töri a fejét. Most például beszédfelismerésről szóló könyveket olvas, mivel tudja, rengetegen dolgoznak a számítógép hangvezérlésének tökéletesítésén. Neki van erre néhány ötlete…

Névjegy

JOSEPH PERLA 1986-ban született a floridai Miamiban. A Princeton Egyetemen tanult komputertudományt, közgazdaságtant, filozófiát és művészettörténetet. 2009-ben elvégezte a Bojár Gábor alapította Aquincum Institute of Technology szoftvermérnöki kurzusát.

Több nagy sikerű internetes start-up cég indulásánál bábáskodott, ezek közül a Turntable.fm, a Zinch.com és a Labmeeting orvosbiológiai kutatási portál különleges sikert aratott. Jelenleg kezdő technológiai vállalkozások alapításánál segédkezik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.