Betétdalok csajozáshoz

Van az úgy, hogy az ember megunja a kedvenc kocsmáját, és feldobná valamivel a péntek esti fröccsözést. Persze el lehet menni táncos helyre is, de a romkocsmák népe ritkán érzi a boogie-t.

Erre kínál megoldást Csorba Lóránt (képünkön), aki egy éve indította útjára a „Lóci játszik” programsorozatot. A portugál és film szakot végzett bölcsész gyerekkorától muzikális környezetben élt. A családi nyaralások rendszeres programja volt, hogy az édesapjával egy tengerparti étteremben, a halvacsoráért cserébe zenéltek. Ahogy az egy igazi kamaszhoz illik, Lóci együttest is alapított. Bár a bandák idővel változtak, a zene az élete része maradt.

– Az egész „önállósodásom” tavaly nyáron kezdődött. Hirtelen nem volt zenekarom, amivel lemehettem volna Kapolcsra játszani, pedig az ottani fellépés a nyaraim meghatározó és állandó programja volt. Nem akartam kihagyni, ezért úgy döntöttem, majd csak összehozok valamit magam is – meséli a 26 éves gitáros. Nem tagadja, ijesztő volt egyedül kiállni a színpadra. Amikor azonban látta, hogy függőágyából kikászálódott az Esterházy Pétert olvasó lány, és közelebb jött a színpadhoz, hogy jobban hallja, úgy érezte, sínen van. Így érezte ezt Fábián Tibi, az Indygo zenekar dobosa is, aki ismerte Lócit, s meggyőzte, hogy a magánzást folytatnia kell. Tibi akkoriban lett a Rizsa nevű hely programszervezője, s a fejébe vette, csinál egy „story teller night” sorozatot. A meghívott zenész eljátssza a kedvenc számait, közben pedig mesél róluk. Némi dumaszínház – slágerekkel vegyítve.

Az ötlet tetszett Lócinak is. Imádja ezt a műfajt, a VH1 zenecsatornán a kedvenc műsora volt, amikor világsztárok arról meséltek, milyen zenékre nőttek fel, kinek írták az első számukat. – Ezek a háttérsztorik adnak valami olyan pluszt, amitől még jobban lehet élvezni a zenét. Persze én nem vagyok sztár. Bennem pont az lehet az érdekes, hogy egy teljesen átlagos fickó mesél a teljesen átlagos életéről, amivel könnyű azonosulni – mondja. Mindenkinek volt az életében viszonzatlan szerelem, első randi vagy elbénázott vizsga. Lóci ezekről mesél úgy, hogy közben eljátssza a dalt, amit annak a lánynak írt, akiért teljesen odáig volt az egyetemen. S aki szó nélkül faképnél hagyta a folyosón a rögtönzött zenés szerelmi vallomás után.

Fellépésein Lóci saját dalait is előadja. Meg olyan közismert előadók leghíresebb számait, amelyeknél a refrén szövegét mindenki tudja. – Kell valami kohéziós erő, ami közösséget kovácsol a közönségből. Ehhez tapasztalataim szerint a legjobb visszanyúlni a kamaszkorba – magyarázza Lóci. A Spice Girls, Britney Spears vagy a Disney-rajzfilmek betétdalai mindenkinél bejönnek. – Ha ezekkel a trükkökkel megszereztem a figyelmet, akkor jöhetnek a komolyabb kihívások is, például a rapkvíz. Ismert számok rapbetétét nyomom el a dallam nélkül, a közönségnek pedig ki kell találnia, hogy mit is hall. Óriási az eufória, amikor valaki ráismer, mondjuk Coolio „Gangsta’s Paradise”-ára a híres refrén nélkül – áradozik.

Mással is kísérletezik. Egyik este a publikummal a Tankcsapda „Be vagyok rúgva” című számának szövegét elemezték. – Szerintem a szöveg nagyon fontos része a zenének, jó lenne, ha nagyobb figyelmet kapna. A Tankcsapda esetében végül arra jutottunk: vagy egy teljesen elborult, posztmodern költői hozzáállásról van szó, de az is lehet, hogy szövegírás közben komolyan vették a szám címét – merül bele a sztorizásba Lóci.

– Igaz, az se semmi, ahogy a rajzfilmek betétdalai csajozni tanítják a kissrácokat! A Macskarisztokratákat oktatni kéne az iskolákban. Thomas O’Pamacska igazi sármőr Lóci szerint. Filmes hátterét sem hazudtolja meg, rendszeresen előadja kedvenc sorozatainak főcímdalait is. Dexter, Luther, Aladdin és Rihanna jól megfér egymás mellett Lóci estjein. Mi pedig lassan kezdjük érteni, mi is az a személyes varázs, amitől a gitáros kilép a kocsmai aláfestő zene kategóriából, s pár perc után mindenki elfeledkezik a világmegváltásról. S csak arra koncentrál, hogy melyik is lehet minden idők legjobb szakítós nótája.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.