Aukció a Down-szindrómás gyerekekért

November 21-én a Down-szindrómás gyerekekért ütik le a kalapácsot a Kogart Ház kortársfestmény-aukcióján. Az árverést szervező Down Egyesület immár 14 éve küzd azért, hogy a kromoszóma-rendellenességgel született emberek is olyan teljes értékű életet élhessenek, mint egészséges társaik.

A korai fejlesztéshez, a Down-szindrómások társadalmi integrációjához, s nem utolsósorban a környezet attitűdjének formálásához olyan programok szolgálnak mintául az egyesület számára, amely a nyugat-európai országokban magasabb életszínvonalat biztosított a Down-szindrómások számára.

A Csodavár Centrum

Magyarországon évente körülbelül 80-100 újszülött jön a világra e tünetegyüttessel, és hozzávetőleg 10-11 ezerre tehető a Magyarországon élő Down-szindrómások száma. A Down Egyesületet is olyan szülők hozták létre, akiknek gyermekei így jöttek a világra. Az egyesület az egészségesekkel együtt történő nevelkedést és az önálló életvitelre való felkészítést helyezi munkájának középpontjába.

„Gyakran tapasztaljuk, hogy akinek Down-szindrómás gyereke születik, idővel kiszakad a társadalomból: elkezd kezelésekre, gyógytornászhoz járni, idővel csak olyanokkal találkozik, akik hasonló cipőben járnak – mondja Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke.„– Az egyesület fenntartásában működik a Csodavár Korai Fejlesztő Centrum Nyíregyházán, melynek működtetésével az egyesület célja a korai fejlesztésre szoruló gyerekek ellátása. Létrehoztunk egy játszóházat is, amelynek keretében Down-szindrómás gyerekek egészséges társaikkal játszhatnak együtt.” Ma már az integrált foglalkozások szinte kivétel nélkül teljes létszám mellett indulnak.

Esély az önállóságra

Sokunkban él az a tévhit, hogy a Down-szindrómás emberek komoly értelmi fogyatékossággal jönnek világra. Az igazság az, hogy a megfelelő családi háttérnek és a korai fejlesztésnek köszönhetően egyre enyhébb az elmaradás. A sikeres integráció az oktatásban ugyancsak nagyban segíti ezeknek a gyermekeknek az értelmi fejlődését. Ezt a kölcsönös pozitív hatást nemcsak kisgyermekkorban, hanem később, az általános és középiskolában is sikeresen lehet alkalmazni. A Down Egyesület által 2009-ben életre hívott Mindenkinek becsengettek! oktatási esélyegyenlőségi program során a fogyatékkal élő gyerekek heti 1-2 alkalommal egy-másfél órás foglalkozáson egészségesekkel közösen vesznek részt. A gyerekek az együtt eltöltött idő alatt közösen alkotnak, amelyet a program végén rendezett különleges gyereknapon bemutathatnak, kiállíthatnak.

„A program számos pozitív eredményt hozott, de ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni az egészségesekkel történő nevelkedésben, alapvető oktatáspolitikai átalakítások kellenének” – hangsúlyozza Kisari Károly. Szerinte egyéni fejlesztési módszerre van szükség, amelynek segítségével a fogyatékkal élők az egészségesekkel együtt tanulhatnak éveken át. Így egy osztályon belül lehet kezelni a fejlődésbeli eltéréseket.

Mentor a Vígszínház

Bár az oktatáspolitika gyökeres megváltoztatására még vélhetőleg várni kell, az egyesület tevékenysége több szervezet részéről kapott támogatást. A Kogart Ház most jótékonysági aukcióval áll az ügy mellé, a Vígszínház pedig 2009 óta minden évben otthont ad több száz fogyatékos gyereknek a Down-szindróma világnapja alkalmából, amelyen a teátrum munkatársai, művészei önkéntesen vesznek részt. Eszenyi Enikőnek, a Vígszínház igazgatójának bevallása szerint már régi álma vált valóra azzal, hogy megnyitotta a színházat a Down-szindrómás gyerekek előtt. Sokszor gondolt arra, hogy a gyerekek ne mindig úgy használják a színházat, ahogy szokták. Ahogy fogalmazott, a gyerekek szeretete mindannyiunknak nagyon fontos.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.