Bollywood Nagy Béje

A sikerfilm a százmilliós nézőszámnál kezdődik Indiában. Amitabh Baccsan egy-egy filmje esetében viszont több százmillió eladott mozijegyről kell beszélni. Az indiai filmgyártás szupersztárjának szerepeltetése biztos kasszasiker. Igaz, több mint négy évtizedes pályafutása alatt azt is mindig megmondta előre, ha valamelyik produkció szerinte „bukta” lesz.

A most hetvenéves Baccsan filmjei közül – pedig több mint száznyolcvanat forgatott – Magyarországon szinte semmit sem láthatott a magyar közönség. Nevét viszont hallhatta a Gettómilliomos című Oscar-díjas alkotásban: ő érkezett helikopterrel a nyomornegyedbe. – Amitabh Baccsan! – visította kétségbeesetten a latrinába zárt főhős-kisfiú, akinek kiszabadulását követően a sztár dedikálta a fotót, amelyet a csuklójáig szennyes gyerek az orra alá tartott. A filmcsillagból csak a fényképet aláíró kéz látszott, ám a jelenet érzékeltette: ez a mérhetetlenül gazdag sztár kész a legnyomorultabbakkal is érintkezni. Politikai pártok versengenek a kegyeiért, ha választási óriásplakátjaikon megjelenik, neki elhiszik az emberek, hogy a jó ügyet reklámozza. Amúgy az idősödve egyre jobban Al Pacinóra hasonlító színész valójában a kontinensnyi ország legrégebbi politikai erejével, a Nemzeti Kongresszus Indira Gandhi nevével fémjelzett utódpártjával rokonszenvez. Jó barátja volt Gandhi asszony fiának, az anyjához hasonlóan merénylet áldozatául esett Radzsivnak.

Az észak-indiai Uttar Prades államban, Allahabadban született, hazájában csak Big B-nek (Nagy Bének) hívott Baccsan apja neves hindi költő volt. Amitabh első sikerfilmjét 1973-ban forgatta, a krimi sok szempontból szakított az addig elsősorban romantikus produkciókkal előálló vonallal. A dühös fiatal férfi – mondták Baccsanról, akinek rendőrfelügyelő-karaktere némi hasonlóságot mutatott egy teljesen más világban és kultúrában „igazságot osztó” rendőrrel, a Clint Eastwood alakította „Piszkos Harry” Callahannel. A mindig szimpatikus főhősöket alakító Big B hírnevét nem rontják szaftos pletykák. Színész fia, Abhisek szintén népszerű bollywoodi „alkalmazott”, gyakran lépnek fel együtt. A menye Aisvarja Rai Baccsan, aki egykori világszépéből lett az indiai filmek szépségkirálynője.

A globálisan milliárdos rajongótáborral rendelkező Baccsan 1999-ben forgatott Magyarországon is. Az Isten a gonosz ellen című „thrillerben” a merényletben megölt hadügyminiszter gyilkosait üldözte autóval a Hősök terén, illetve futva a Néprajzi Múzeum lépcsőin. Az ezredfordulón Bollywood, vagyis az indiai filmgyártás fellegvára több produkciót készített Magyarországon, az itteni környezet általában Itália „dublőreként” szolgált.

Budapesten az akkori indiai nagykövet fogadást rendezett Baccsan tiszteletére, honfitársai valósággal a „maharadzsa” előtt hevertek, amikor megjelent. A lapunknak adott akkori interjújában egy sztárallűröktől mentes, szerény ember beszélt arról, hogy mennyire tetszett neki a Szabó István által rendezett, Oscar-díjas Mephisto.

Baccsan sosem tagadta, hogy hírnevét alapvetően az egy sablonra készült produkcióknak köszönheti. A jó és a rossz küzdelméből az előbbi kerül ki győztesen. – Bollywoodnak az a célja, hogy kielégítse azok igazságvágyát, akik három órára beülnek a moziba – mondta. Hazájában ugyanis nem számít igazán komoly filmnek, ami 180 percnél rövidebb. Indiában moziba menni mindmáig társadalmi-családi esemény. A film óriási közösségformáló tényező is: a produkciókat azon vidékeken is tömegek nézik, ahol nem a hindi a helyi nyelv. Nagy Bét mindenütt ismerik.

Nagy Bé – a rajongók számában abszolút milliomos
Nagy Bé – a rajongók számában abszolút milliomos
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.