A kopasz sövény rosszul tűri a hideget

A hosszú hétvégére őszi ajándék meleget ígérnek a meteorológusok, ami kedvez az utolsó idei fűnyírásnak.

Fűmagot már nem érdemes (felül)vetni. Felesleges pénzkidobás, mert még ha ki is kel, a téli fagyok beálltáig már nem tud megerősödni. A gyepet viszont lehet szellőztetni és a kikapart szálak összegyűjtése után a téli műtrágyát kiszórni.

A kertekben leghatékonyabban most lehet kipusztítani a gyomfákat. A biztos módszer a gyökerestül kitépés, a nyírás csak elodázása a problémának. A platán-, a dió-, a mandula és a bálványfa magja a leginkább hajlamos a kert kevésbé szem előtt lévő részén gyökeret ereszteni. Jobb tőlük mielőbb megszabadulni, bár ha az utcán próbálnak gyökeret ereszteni, akkor meg lehet fontolni, hogy hagyják fává nőni. A szívós pionír növények ugyanis túlélik az egyre melegedő száraz nyarakat.

Aki augusztusban elmulasztotta, most még pótolhatja az utolsó sövényvágást. Arra azonban ügyelni kell, hogy túlságosan mélyre ne vágjanak, mert a növények növekedése – még az örökzöldeké is – lassan leáll, és egészen tavaszig nézhetik a pusztítást, mert új hajtás már nem nő. A vékonyabb hajtások sebei viszont gyorsabban beszáradnak, mint a vastagabb részeké.

A lombjukat nem hullató sövényeket is meg kell tisztogatni. Érdemes a slaug erős sugarával vagy a nagynyomású mosó szolidabb és nem a cirkuláló fejű adapterével –hideg vízzel – átmosni a sűrű koronát. Megtisztul a sövény, mert az apró levelekről a port, a keményebb vizes környékeken a locsolástól keletkező, lepelszerű vízkövet is sikerül eltávolítani így róla. Fontos, hogy a vízsugár a növények tövét is átjárja, és ezt a részt érdemes átgereblyézni és a felhalmozódó évközi nyesedéket, avart eltávolítani.

Nemsokára rendszeressé válnak a talaj menti fagyok. Bár a legtöbb hidegre érzékeny növény a kertben még teljes pompájában díszlik, már most érdemes téli helyüket előkészíteni. Aki maga gondoskodik a teleltetésről, még időben megvizsgálhatja a növényeket, így kint, a szabadban elpusztíthatja, illetve ritkíthatja a kártevőket és a gombákat. Általában a növényekkel a lakásba bekerülő levél- és pajzstetvek okozzák télen a legtöbb gondot. A szakboltokban hobbikertészek számára is árusítanak egyszerűen használható készítményeket ellenük. A fagyérzékeny növények hosszú sorába tartoznak a leanderek, a muskátlik, a szabadban nyaraltatott pálmák, egyes babérok, az angyaltrombita és a citrusfélék.

A jövő héten a temetőkertekről és balkonnövények téli cseréjéről írunk.

Az utolsó sövénymetszésnél számolni kell azzal is, hogy télen nem növekednek a növények
Az utolsó sövénymetszésnél számolni kell azzal is, hogy télen nem növekednek a növények
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.