Láthatatlan lefolyó

A klasszikus, padlósíkból kiemelt zuhanytálca nem a legelegánsabb, és ráadásul nehezen tisztántartható megoldás: elkerülhetetlenek a sarkok, peremek, szilóval kikent illesztések, amelyeken idővel megtelepszik a penész, lerakódik a vízkő.

Nagyvonalú, minimalista terekben vagy épp kompakt, többfunkciós fürdőszobák tervezésénél a belsőépítészek inkább a térbe integrált, épített zuhanyt favorizálják. A legnagyobb problémát ebben az esetben a víz elvezetése jelenti. Kézenfekvő megoldás a padóösszefolyó. Ezzel két probléma szokott lenni. Egyrészt az aljzat lejtős kiképzése a szükséges vízelvezetés miatt kritikus fontosságú, másrészt a burkolatnak illeszkednie kell ehhez a kialakításhoz, ami nem feltétlenül esztétikus. A kereskedelemben kapható összefolyórácsok általában csak rontanak a helyzeten.

Műszaki kialakítás és esztétikum szempontjából is izgalmas megoldás a Geberit rangos IF-termékdíjjal jutalmazott szerelőeleme, ami a falba rejtve oldja meg a víz elvezetését. A zuhany-szerelőelem tökéletesen illeszthető a vízzáró réteggel, így gondos kivitelezéssel szivárgásmentes zuhanyzótér építhető. A fal és a padló találkozásánál elhelyezett keskeny lefolyónyílás több mint ötven liter vizet képes elvezetni percenként, ami a legnagyobb átfolyású esőztető zuhanyfejekhez is alkalmas. A végső kialakítás után csak az elegáns króm, szálcsiszolt rozsdamentes acél, fehér vagy akár teljesen burkolható takarólap látszik. A mögötte rejlő szennyfogó rács takarításnál könnyedén kiemelhető. Belsőépítészeti és kivitelezési szempontból a megoldás legnagyobb előnye a padlóösszefolyókkal szemben, hogy a fal felé adott enyhe, egyirányú lejtés láthatatlan, könnyen burkolható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.