Használt kontra új lakás

A pesszimista előrejelzéseket a tények alulmúlták, a vártnál is nagyobb mértékben csökkent az új lakások piacán a kínálat és a kereslet Budapesten. A Cordia Zrt. és az OTP Ingatlanpont friss elemzése szerint az áfaemelés és vásárlásra ösztönző állami lakáspolitika híján az új lakásoktól az olcsóbb és gazdag kínálatú használtak felé fordult a kereslet.

Az óriási önköltséggel épülő új lakások legnagyobb vetélytársai ma már az újszerű, néhány éve épült ingatlanok – mondta Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója. Felmérésük szerint az idei első fél évben a tavalyi hasonló időszakhoz képest 50 százalékkal nőtt a bedőlt új lakások száma, és a tavalyi 16 százalékról 20-ra emelkedett az elfekvő készlet aránya. Eszerint a kínálatban minden ötödik lakás több mint öt éve elkészült épületben van.

Az eladatlan új lakások átlagos négyzetméterára egy év alatt mégis 451 ezer forintról 486 ezerre nőtt, ez – a Cordia elemzése szerint – azt mutatja, hogy az olcsó lakások fogynak el elsőként, és tovább nőtt a nehezen eladható drágábbak aránya. Az OTP Ingatlanpont közleménye szerint az újlakás-piacon átlagosnak tekinthető 3-5 százalékos mértékű alku lehetősége a kedvezőtlen adottságú, régóta vevőre váró lakások esetében jóval nagyobb.

Az építésiengedély-kérelmek számának csökkenése jelzi, a mélypont még nem jött el. A Cordia szerint év végére alig 3400 eladó új lakás lesz a kínálatban, ami tovább növeli a használtlakás-piacon keresgélők létszámát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.