A szép gyep sokba kerülhet

Hosszú és meleg volt a nyár, de most fél évre vége a kellemes időjárásnak. Ki kellene használni az esőmentes időt és mielőbb nekilátni a gyep felújításának vagy az új telepítésének. Az elmúlt héten a gyepszőnyeg terítéséről írtunk, most a felújítás következik.

Mindenekelőtt tisztázni kell, mikor érdemes a gyepet felújítani? Elsősorban akkor, ha a ritkás, kopottas állomány nem idősebb tízévesnél, és jóval több benne a gyepalkotó fűféle, mint a gaz. A jó karban lévő gyepeknél is ajánlott ilyenkor ősszel a szellőztetéskor felülvetni, s nem árt ezt a munkát minden évben különösen ott megismételni, ahol nem ideális a környezet – árnyékos, száraz, kötött, tömör a talaj – a gyep számára.

Jó lesz sietni, hogy a zsenge növénykék a fagyokig megerősödjenek. Száz négyzetméterre összesen mintegy két munkaórára lehet számolni, ami 40 centi széles munkaeszközt figyelembe véve négy kilométer erőteljes gyaloglást is jelent. Ha az anyagköltséget számoljuk, akkor 2500 forint a gyomirtó szer, 3500 forint a műtrágya ára és 1600 forintba kerül 2 kiló angol perje, felújító fűmag. Szükség van egy háti permetezőgépre, fűnyíró gépre, gyepszellőztetőre, begyűjtő gereblyére, drótos gyepfésűre, műtrágyaszóró kocsira és egy hengerre.

A munka megkezdése előtt érdemes a területet végigjárni és az olyan mélyen gyökerező gazokat, mint a pitypang vagy a vadtorma egy hosszú, vékony pengéjű késsel, mélyen a földbe szúrva kivágni. Ha hereféle vagy egynyári vadfű is van a területen, akkor ezeket gereblyével fel kell állítani. Ezután jöhet a fűnyírás: ha nem túl göröngyös a talaj, akkor a második legalacsonyabb állásra kell a kerekeket állítani. Ha nincs a gépen gyűjtőkosár, akkor nem érdemes külön összeszedni a füvet, mert a következő munkamenetnél – a gyepszellőztetésnél –nem zavar. Miután a szellőztető is befejezte a munkát, következik a gereblyézés, a most levágott és az elhalt fűszálak begyűjtése. Ha jól dolgoztak, a megmaradt fűcsomók alatt mindenütt látni lehet a szellőztetés miatt rovátkált földet. A következő munkafázis a műtrágya és a fűmag akár egy menetben történő kijuttatása, majd a munka megkoronázásaként indulhat a henger. Az őszi esők után néhány nap alatt már serken is az új fű. A gyomirtó szert majd tavasszal kell kiszórni, hogy a fű

bokrosodását ne zavarja az akkor kelő gyom, ezek a pusztítás nélkül hamar erőre kapnak.

A gyep kora őszi gondozása mellett az olyan virágos cserjék, mint a lonc, a jázmin, a jezsámen, a klemátisz és a leander felkopaszodott hajtásait most vissza lehet vágni. Ettől jövőre sűrűbb lesz a bokor. Sok kertben megbújik néhány málnatő, ilyentájt kell a letermett vesszőket a talajszintig visszavágni, ezzel együtt érdemes a gyenge új hajtásokat is eltávolítani.

A fás szárú gyümölcs és a dísznövények rendszeres metszésére szükség van, mert enélkül a korona belseje a napfény hiánya miatt felkopaszodik. E munkának ugyan a fő ideje a kora tavasz, de most sem bűn metszeni. Fontos, hogy most csak a metszőolló dolgozhat, a fűrész nem. Ha már ollóval a kezükben a díszgyümölcsfák alatt állnak, nyugodtan kivághatják a sűrítő, idei növekedésű hajtások egy részét, azokat, amelyek befelé, felfelé vagy keresztbe nőnek.

Nem szabad megfelejtkezni a rododendronok elvirágzott részeinek kitöréséről és, ha már növényhez hajolnak, el kell távolítani a tősarjakat is, mert ezek a főnövényt gyengítik. Hasonlóan fontos az elvirágzott rózsák lenyisszantása, nemcsak bokorrózsák igénylik ezt, hanem a kúszó változatok is.

A jövő héten az őszi növényvédelemről írunk.

Száz négyzetméterenként két óra kemény munka
Száz négyzetméterenként két óra kemény munka
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.