A bor ezer arca

Kultikus italunk legkézenfekvőbb felhasználási módja, hogy megigyuk. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy lehet-e más formában is felhasználni ezt a nemes nedűt.

„Itt van az ősz, itt van újra, s szép, mint mindig énnekem” – kezdhetnénk Petőfi örökérvényű klasszikus soraival, és természetesen folytathatnánk az idei szőlőtermésről való értekezésünkkel. Mennyi és milyen az idei termés, milyen borok várhatóak és így tovább. Hiszen ezt teszi majd mindenki, aki egy kicsit is érdeklődik a hazai bor iránt. De lássuk, mit lehet vele kezdeni még: Jót tesz a bőrnek, lemoshatjuk vele a friss gyümölcsöt és zöldséget, ugyanis fertőtlenít, valamint hatékonyan távolítja el a szennyeződéseket és a makacs foltokat is.

REUTERS/MARY MILLIKEN

Hölgyek figyelmébe elsősorban szépségápoló szerként ajánlhatnánk, mivel a borban található antioxidánsok gyógyászati jelentősége már régóta ismert. Az azonban újdonság, hogy nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is gyógyít: miközben a borban található polifenolok és flavonoidok megkötik és közömbösítik a szabad gyököket, rugalmassá varázsolják a bőrt. Teri Hatcher, a Született feleségek sztárja is esküszik a vörösborra. Állítólag egy pohárka bort locsol fürdővizébe, és ennek köszönhetően bőre puha, bársonyos és egészséges. Ezt a módszert egyébként Indiában is előszeretettel alkalmazzák, sőt a boros kezelések már itthon is kipróbálhatóak.

A bor figyelemre méltó tisztító hatását azonban akár egy fantasztikus gasztronómiai élményt nyújtó étkezés kapcsán is megtapasztalhatjuk. A vörösboros folt sokak rémálma a terítőn vagy a kedvenc ruhadarabon.

Ahelyett azonban, hogy azonnal búcsút mondanánk a leöntött ruhaneműnek, bontsunk ki inkább egy üveg fehérbort, és próbáljunk létrehozni egy saját készítésű rozét. Azaz ha egyből a „baleset” után öntjük a vöröses foltra a fehérbort, a hatást azonnal érzékelhetjük. Nemcsak a makacs foltok, hanem a konyhai szennyeződések ellen is kiváló lehet a bor. Mark Daeschel mikrobiológus fedezte fel tisztító hatását, és most egy fehérbor alapú tisztítószeren dolgozik. Azt mondja, a savak és az alkohol együttes ereje tökéletes a háztartási szennyeződések ellen. A bor ablaktisztításnál is jól jöhet. Néhány teáskanálnyi fehérbort öntsünk egy flakon vízhez, majd spricceljük le vele a koszos üvegfelületet, aztán töröljük át egy törlőkendővel. Az eredmény megdöbbentő.

Érdemes fogyasztás előtt a gyümölcsöket, zöldségeket is átmosni egy kis borban. Mark Daeschel azt is igazolta, hogy a benne található anyagok megölik az élelmiszer-eredetű kórokozókat, köztük a szalmonellát vagy az E.colit.

Mindemellett a mértékletes borfogyasztás jó hatással van az egészségre is. Védi a szívet, csökkenti a szív- és érbetegségek kockázatát, napi 1-2 pohár bor látványosan csökkenti az időskori mozgáskoordinációs problémák tüneteit. Nemrég svéd kutatók megállapították, hogy hetente legalább három pohár bor a felére csökkentheti a reumás ízületi gyulladás kialakulásának kockázatát, amerikai kutatók pedig arra is rájöttek, hogy az ital erősíti a csontokat, és csökkenti a csontritkulás kockázatát.

Amellett, hogy takarítunk vele, érdemes tehát továbbra is fogyasztani a bort, jót tesz testnek és léleknek egyaránt.

I!

IDŐPONT: Vasárnap 11.30

ADÓ: TV2

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.