Viccből vágta

Idén Dél-Korea diktálja a legújabb táncőrületet: tégy úgy, mintha egy gyeplőt fognál a kezedben, majd imitáld, hogy egy lovon vágtatsz. A mozdulatsort a táncoslábú Psy, a dél-koreai rapper álmodta meg, aki maga sem sejtette, hogy az új őrület, a „Gangnam Style” és a hozzá készült videoklip ilyen globális karriert fut be.

Psy, polgári nevén Park Cseszang régi motoros a popszakmában. A harmincnégy éves előadó már tíz éve szórakozatja dél-koreai közönségét dalszövegeivel és flúgos táncmozdulataival. A nagy port kavart, lovaglós Gangnam Style slágere is már a hatodik albumán szerepel. Jelenleg a világon ez a legismertebb koreai popszám, amely rövid idő alatt meghódította a világhálót. Pedig Psy a klipet eredetileg csak a dél-koreaiaknak szánta. Hasonló történt, mint tavasszal, amikor az addig csak jobbára Ausztráliában ismert belga gyökerű énekes, Gotye popdalát hallgatták rongyosra a YouTube videomegosztón. Akárcsak őt, a dél-koreai énekest is már az Egyesült Államokba invitálják.

Psy – 2012 egyik legsikeresebb előadója
Psy – eladási számokban lemezlovas

Psy kilóg a tipikus K-pop, vagyis koreaipop-előadók sorából. Arcra sem egy Don Juan, nem beszélve a pár kiló súlyfeleslegéről. Mondhatni, esélye sem lenne bekerülni egy szálkavékony, kifejezetten lányos küllemű dél-koreai fiúcsapatba. Psynak azonban nem is ez a célja: ő csupán nevettetni akar, de azt nagyon. Fiatalon is humoros táncokkal próbálta magához vonzani a lányokat. A Gangnam Style is így született, amikor fellépőtársaival szórakozásból kihívták egymást egy-egy táncpárbajra.

– Ezek az ötletek nem komoly megbeszéléseken születnek – magyarázta Psy a The Wall Street Journalnak.

Park Cseszang 1996-tól az ezredfordulóig az Egyesült Államokban élt, ahol a híres bostoni zeneművészeti egyetemre, a Berklee-re jelentkezett. Alig látogatta az előadásokat, egy időben pedig azt is megkérdőjelezte, hogy az iskolapadban tanulható-e a kreativitás. Bevallása szerint inkább hatással volt rá a lázadás és két amerikai rapper: a rejtélyes körülmények között megölt Tupac Shakur, és az akkoriban még hidrogénezett hajú, fehér bőrű Eminem. Park a populáris műfajokhoz is húz, a „bizarr énekesként” is aposztrofált előadó a koncerteken előszeretettel idézi meg Freddy Mercuryt, Beyoncét vagy Lady Gagát. Egyik augusztusi fellépésén alteregója, Lady Ssassa (sic!) bőrébe bújt, pontosabban egy olyan Gagát idéző ezüstös göncöt vett magára, melynek mellrésze tűzijátékot szórt.

Az egyetlen gond a Gangnam Style-klippel, hogy a koreaiakon kívül nem sokan értik a dalszövegét. „Gangnam” valójában Szöul egyik gazdag, luxusüzletekkel teli városrésze. Az itt élő jómódú lakók nem szívesen hirdetik magukról, honnan jöttek. Egyes nagymenők viszont a kirívó öltözködésükkel és viselkedésükkel szeretnének a gangnamiakra hasonlítani. A színes göncökben „lovagló” Psy is rajtuk élcelődik csillogó-villogó klipjében.

– Az új albummal valami vicceset akartam létrehozni. Valamit, amin az emberek nevethetnek a gazdasági válság közepette, ami eltereli a figyelmüket a pénzügyi gondoktól – vallja Psy a CNNGo.com-nak adott interjújában. Úgy tűnik sikerült neki: elég csak a koncertfelvételeket, a többezres, fényrudakkal csápoló tömeget megnézni. Az amerikai iTunes zenei toplista is hasonlóról tanúskodik: Psy-nak sikerült leköröznie a country-pop énekes Taylor Swiftet, a kaliforniai díva Katy Perryt, és a tinibálvány szépfiú Justin Biebert is.

Múlt héten Psy napszemüvegben, csokornyakkendőben és a videoklipből ismerős világoskék zakójában vett részt az amerikai MTV zenei díjátadóján, ahol a szakma nagyjai előtt demonstrálta a Gangnam stílust. A rangos rendezvényen már lehetett tudni, hogy Psy elindítja az amerikai karrierjét is, mivel nemrég szerződött le Scooter Braunnal, Justin Bieber zenei producerével. – Megegyeztünk, hogy történelmet fogunk írni. Psy lesz az első koreai előadó, aki nagyot kaszál az Egyesült Államokban – jelentette be Braun videóüzenetében, mielőtt koccintott a koreai énekessel.

Az új lemezhez minden bizonnyal táncos videoklip is készül. Akkor már jó eséllyel a dalszöveget is érteni fogjuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.