Frontális védelem

Most, vagy már csak jövőre – a tél beállta, és esetleges eladás előtt érdemes külső szigeteléssel javítani az elavult családi házak energetikai besorolásán és rezsiköltségén. Összeállításunkból kiderül, hogy mennyit spórolhatunk hosszú távon.

Sokféle technológia és megoldás közül választhatunk, de ár-érték, kivitelezési költségek és műszaki tartalom tekintetében érdemes megfontolni a vakolható kőzetgyapot alkalmazását. A legújabb, kétrétegű, inhomogén szigetelőlemezeket kifejezetten utólagos homlokzati hőszigeteléshez fejlesztették ki. Az alsó, vastagabb réteg rugalmasan alkalmazkodik a felületi egyenetlenségekhez, míg a tömörebb, merevebb felső réteg komolyabb pontszerű terhelést bír, ezért ellenállóbb a felületi mechanikai hatásokkal szemben. A két réteg együtt mintegy tíz százalékkal jobb hőszigetelő képességet biztosít a hagyományos, egyrétegű lemezekhez képest.

Az önhordó lapok rögzítése részleges ragasztás és dübelezés együttes technológiájával történik, külön fogadó- és vázszerkezetet nem igényel. Az extrém körülmények között is mérettartó, zsugorodásmentes ásványgyapot közvetlenül vakolható, repedésmentes felületképzésre alkalmas. A hőszigetelés mellett jelentős a hanggátló képessége, ami zajos városi környezetben nem elhanyagolható. Mivel ezerfokos hőterhelést is kibír, így tűzvédelmileg a kőzetgyapot A1, nem éghető besorolású, korlátozás nélkül használható fokozott tűzállósági besorolású épületekben is.

Környezet- és egészségvédelmi szempontból a természetes anyag páraáteresztő képessége teszi alkalmassá a kőzetgyapotot régi, vékony falazatoknál és szigeteletlen kiváltó gerendáknál előforduló hőhidak orvoslására – télen megszűnik a vizesedés, penészes páralecsapódás, nyáron a lakótér túlmelegedése, egészséges lakóklíma tartható fenn egész évben. Megfelelő nyílászárókkal kombinálva akár hetvenszázalékos energia megtakarítás is elérhető a kétrétegű homlokzatszigeteléssel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.