Dr. Loose oroszlánokat is vállal

Nagy az izgalom a bulgáriai Belica medveparkjában. Orvosi vizsgálat lesz: Németországból érkezik dr.Marc Loose hamburgi fogorvos a feleségével együtt, aki az asszisztense. Négy medvét vizsgálnak meg a hét végén. Később visszatérnek, és időről időre ellenőrzik az összes mackót.

Loose doktorról tudni kell, hogy kifejezetten szívesen kezel veszélyes pácienseket, Dél-Afrikában például oroszlánokat gyógyított. Nem csak fogorvosi vizit lesz: a medvék találkoznak Bogdan Aminkov professzor csapatával is. Az állatorvosok a szófiai erdőgazdasági főiskoláról érkeznek, és a hét végén 10-12 mackót vizsgálnak meg. A fogorvosi vizsgálatra azért is van szükség, mert a mackóagyarok nagyon rosszak. Ez érthető, hiszen Belicában volt táncoló medvéket tartanak, és a legtöbb ilyen medvének korábban kitörték a szemfogait hajdani gazdáik.

Így akarták kevésbé veszélyessé tenni a hatalmas és erős állatokat. A többi foguk pedig általában a rossz táplálkozás miatt romlott el. A német orvos már négy éve jár Belicába – teljesen önkéntes alapon. A kezelés nehézkes, nemcsak a fogak rossz állapota miatt, hanem mert elég idős állatokról van szó. Dr. Loose eddig öt medve fogorvosi kezelését fejezte be, de a medve-parkban még jó néhányan vannak. Az idén volt egy másik orvosi kiszállás is a parkban. A Sztefka nevű nősténynek orrplasztikát végeztek két menetben; az idősödő medvehölgy orrát a hajdan viselt nagy karika viselte meg.

A park 2000 óta létezik. A Négy Mancs állatvédőinek segítségével sikerült itt menedéket kapnia mind a 25 bulgáriai regisztrált táncoló medvének. Néhány éve három szerbiai medvét is idehoztak, a hely ezzel valóságos balkáni medveparadicsommá lett. A legidősebb mackó, Isaura júniusban pusztult el 32 évesen. A medvék sorsa korábbi életükben a művészinek tartott foglalatosság ellenére is nagyon kegyetlen volt. A medvéket általában bocs korukban fogták táncra, már amennyire táncnak lehet nevezni a két lábon való toporgást.

A medvetáncoltatás sokmutatványos család számára nemzedékeken át volt fő jövedelemforrás. Az Európai Unióban állatkínzásnak minősítették és betiltották ezt a népszórakoztatást. Pár éve nemcsak Bulgáriában, de Görögországban és Romániában is járták a városokat-falvakat a szinte kizárólag roma medvetáncoltatók. Mi a fotós kollégámmal Albániában csodáltunk meg egy ilyen párt még a kilencvenes években. Nem tudom, hogy oda kiterjedt-e már az állatvédők befolyása, de Szerbiában jó néhány éve betiltották ezt a mutatványt.

Közben újabb országokban is tilos lett a medvetáncoltatás, már Indiában sem engedélyezik a barna medvék ilyen kínzását. A belicai park a Rila-hegységben van, alig huszonöt kilométerre a Banszko síparadicsomtól, Szófiától 180 kilométerre. A park alapításában és fenntartásában is nagy szerepe van a Négy Mancsnak. Bár nálunk a libatömés miatt a magyar gazdákat támadó alakulatként tartják őket számon, a jelek szerint nagyobb állatokkal is foglalkoznak.

Noha a medvetáncoltatás már tilos, a Négy Mancs a medvementéssel nem hagyott fel. Sajtóhírek szerint több helyen is találtak Kelet-Európában méltatlan körülmények között tartott medvéket. Nemcsak állatkertekben, de magánházakban is; Bulgáriában például egy hotel pincéjéből szabadítottak ki egy féléves bocsot. Ezek a mackók is Belicába kerülnek, mert többnyire alkalmatlanok arra, hogy megéljenek természetes környezetben. A tizenkét hektáros parkban megfelelő táplálékot kapnak, és helyük is van elegendő.

Medvetáncoltatás Szófiában
Medvetáncoltatás Szófiában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.