Házi lekvár aranyáron

A már megszokott nyári hőség miatt az idén szakítani kell a megszokott gyümölcsszedési módszerekkel. Kellemetlen meglepetéseket okozhat a most érő őszibarack, ringló vagy szilva. A kéthárom hete még biztató formát mutató gyümölcsfa meglepheti a vödrökkel, létrákkal szedésre készülődő családot.

Előfordul, hogy a tavaszi fagyot és a szárazságot túlélő, korábban dagadozó gyümölcsök helyén – ha egyáltalán a fán maradtak – fonnyadozó terméseket találnak. Ezekkel jószerével semmit nem lehet kezdeni, ugyanis a gyümölcshús rászáradt a magra, ezért sem lekvárnak, sem pálinkának nem való, ugyanis a magról még késsel is nehéz lekaparni. Mindezek miatt – a piaci árakat látva – az idei lekvár aranyáron kerül az üvegekbe.

Aki nem tudott rendszeresen öntözni, annak kisebbek, soványabbak lesznek a gyümölcsei. A gyümölcstermők vízfelvétele szempontjából az érés előtti hetek kritikusnak számítanak, nem felejtendő, hogy a növények számára nem a gyümölcs húsa a fontos, hanem a mag. Ezért ha nincs elegendő nedvesség, akkor némi képzavarral élve, szemrebbenés nélkül csökkentik a párologtató leveleik számát, és a magok beltartalmi egyensúlyának megteremtése érdekében elvonják a vizet a gyümölcshústól is. Emiatt az fonnyad, ráncosodik. A levélzet mennyisége pedig fontos a gyümölcshús cukorgyűjtése, színeződése szempontjából. Ezért akinek még hátravan a szüret, öntözzön, és ha teheti, akkor a rothadás elleni szerrel permetezzen, mert előbb-utóbb megérkezik az eső, és a maradék hasznosítható gyümölcsöt felfalják a penészek.

Szerencsésebbek a csemegeszőlő tulajdonosok, ugyanis a szőlő, ha eltávolították a harmatgyökereit, mélyebbről szerzi a vizet, és nem a felső másfél méteres talajrétegben keresgél, ahol bizony már csak csontszáraz port talál. Általános szabály, miszerint csak száraz időben szabad szüretelni, és mindig érett gyümölcsöt szabad szedni. A szakemberek találóan körszedésnek mondják azt a módszert, amivel több menetben az érett terméseket kell kiválogatni.

A gyümölcsök érettségét nemcsak a jellemző színek megjelenéséből lehet megállapítani, hanem arról is, hogy miként válnak le a fáról. Ha tépni, szaggatni kell, vagyis a termőrésszel együtt lehet eltávolítani, akkor jobb, ha még néhány napig a fán maradnak. Ha a termőrész is vele jön, a jövő évi termés mennyisége csökken. A megfelelő szedési érettségre utal, ha a gyümölcs egyetlen csavarintásra, emelésre a termőrész nélkül válik el a hajtástól. Ha a termés túlérett, akkor már finom érintésre is lehullik. Az almatermésűek egy része utóérő. Az ilyen fajtákat az érés előtt is lehet szedni, ajánlott szedés közben válogatni: a beteg, sérült gyümölcsöt ugyanis a tárolás közben megtámadják a betegségek, s ezek a rothadás gócai lesznek.

Szedni vagy rázni? Örök kérdés. A friss fogyasztásra vagy kompótnak szánt gyümölcsöt mindig kézzel kell szedni, s lehetőleg úgy a vödörbe pottyantani, hogy ne kopogjon. A lekvárnak, szörpnek, bornak, pálinkának valót lehet rázni is, de arra ügyelve, hogy ne szennyeződjön földdel.

A jövő héten a gyepszőnyeg lefektetéséről írunk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.